Linkuri accesibilitate

Trump spune că Putin „se joacă cu focul”, după trei zile de atacuri rusești asupra orașelor Ucrainei


Președintele american, Donald Trump, și cel rus, Vladimir Putin (colaj)
Președintele american, Donald Trump, și cel rus, Vladimir Putin (colaj)

Președintele american, Donald Trump, l-a atacat din nou pe liderul rus, Vladimir Putin, după trei zile de bombardamente rusești asupra orașelor Ucrainei, care au inclus, pe 26 mai, cel mai masiv atac aerian de la invazia la scară largă începută cu peste3 ani în urmă.

Într-un mesaj postat pe rețeaua sa, Truth Social, în seara de 27 mai, Trump a scris că a „protejat” până acum Rusia de măsuri usturătoare, dar a sugerat că își pierde răbdarea, în condițiile în care Putin continuă să ignore apelurile sale la o încetare a focului.

„Ceea ce Vladimir Putin nu înțelege e că, dacă nu eram eu, Rusiei i s-ar fi întâmplat deja multe lucruri foarte rele – și mă refer la FOARTE RELE. Se joacă cu focul!”, a scris Trump, fără să precizeze dacă are în vedere noi sancțiuni.

De la Moscova i-a răspuns fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, acum șef-adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

„În legătură cu declarațiile lui Trump despre faptul că Putin ‘se joacă cu focul’ și că ‘lucruri foarte rele’ s-ar putea întâmpla Rusiei: eu știu un singur lucru cu adevărat rău – Al Treilea Război Mondial. Sper că Trump înțelege asta!”, a scris Medvedev pe X în limba engleză.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că în cele trei zile de atacuri, care au culminat cu bombardamentul masiv din 26 mai, Rusia a lansat peste 900 de rachete asupra unor ținte din Ucraina, iar cel puțin 13 civili au fost uciși. Moscova susține că a atacat exclusiv „ținte militare”.

Atacul din pe 26 mai a avut loc la o zi după ce Trump îl numise pe Putin într-o postare online „complet nebun”.

Și Rusia spune că este atacată de ucraineni mai intens

În dimineața de 28 mai, autoritățile ruse au spus că apărarea antiaeriană rusă a distrus sau a interceptat peste 100 de drone ucrainene în cursul nopții, în mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv un val de drone care se îndreptau spre Moscova.

Rușii au raportat și săptămâna trecută valuri de atacuri cu drone lansate de Ucraina asupra Moscovei și a altor orașe din Rusia.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a scris miercuri pe Telegram că unități ale Ministerului Apărării au respins 27 de drone aflate în drum spre capitală. El nu a menționat victime sau pagube, precizând doar că echipele de intervenție analizează fragmentele căzute.

Ceva mai devreme, Ministerul rus al Apărării anunțase că 112 drone au fost doborâte sau interceptate între orele 21:00 și 00:00, ora Moscovei, în seara de marți. Dintre acestea, 59 au fost oprite deasupra regiunii Briansk, aflată la granița cu Ucraina. Alte drone au fost detectate în regiunile ruse Kursk, Belgorod, Tula, Oriol și Kaluga.

În ce punct se află discuțiile din SUA despre noi sancțiuni anti-ruse

Săptămâna trecută, lideri din G7 și Congresul SUA au făcut presiuni asupra administrației Trump pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Putin a respins apelul la un armistițiu de 30 de zile în Ucraina.

Congresul controlat de Partidul Republican al lui Trump are pe agendă un proiect de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei, dar nu l-a supus votului încă.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, a scris într-un articol publicat de Atlantic Council că Putin crede că Trump nu vrea să ia măsuri ferme: în ciuda declarațiilor sale aspre, acestea nu au fost urmate de acțiuni concrete.

Nici Serghei Juk, profesor la Universitatea Ball State și specialist în Rusia și Ucraina, nu se așteaptă la asemenea acțiuni.

„Totul va rămâne la nivelul de critică online și atât”, a declarat Juk Europei Libere.

Emisarul special al Casei Albe pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat televiziunii americane Fox News că administrația Trump ar trebui „să mențină constant o formă de presiune asupra Rusiei pentru a o aduce la masa negocierilor”.

Kellogg a adăugat că Trump trebuie „să insiste”, chiar dacă procesul de pace este pentru el frustrant.

Trump a făcut din oprirea războiului din Ucraina o prioritate de politică externă de la preluarea mandatului, în urmă cu peste patru luni. În martie, a cerut ambelor părți să accepte imediat un armistițiu de 30 de zile.

În timp ce Zelenski a susținut propunerea, Putin a refuzat, cerând ca Ucraina să îndeplinească mai multe condiții, inclusiv să-și retragă trupele din propriul teritoriu.

Analiștii consideră că Putin nu are niciun interes să oprească războiul acum, fiind convins că are avantaje pe câmpul de luptă și că nu și-a atins încă obiectivele strategice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG