„Planificarea noastră este reală și substanțială, iar planurile noastre sunt bine dezvoltate", a declarat ministrul britanic al Apărării, John Healey, îndemnându-și omologii din așa numita „Coalition of the Willing” să meargă înainte cu aceste planuri, chiar dacă un sprijin american rămâne incert.
Ministrul britanic a prezidat reuniunea ținută la sediul NATO, prima în acest format. Healey a mai spus că membrii coaliției trebuie să se asigure că „suntem pe deplin pregătiți pentru momentul în care se va ajunge la un acord de pace”, iar 200 de experți militari elaborează planuri pentru misiuni concrete în Ucraina.
Discuțiile au loc în vreme ce oficiali guvernamentali și analiști militari din Ucraina au avertizat că forțele ruse se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă în săptămânile următoare, pentru a-și întări poziția în eventuale negocieri de încetare a focului.
Întâlnirea de la Bruxelles a avut loc la câteva zile după ce o delegație de oficiali militari francezi și britanici a fost la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ministrul Apărării Rustem Umerov și comandanți ai armatei ucrainene.
Statele Unite nu au participat la reuniunea „Coalition of the Willing”, care a fot creată tocmai după schimbul tensionat de replici din februarie, dintre Zelenski și președintele american, Donald Trump, la Casa Albă.
În frunte cu Franța și Marea Britanie, coaliția are scopul să furnizeze o viitoare forță de reasigurare pentru Ucraina, menită să acționeze ca un factor de descurajare împotriva unei potențiale agresiuni ruse în viitor.
Implicarea SUA rămâne incertă
Unele țări europene ezită să se angajeze că vor trimite trupe în Ucraina fără sprijin american.
La reuniunea de la Bruxelles, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că miniștrii „încearcă să mențină Statele Unite implicate” pentru a oferi o garanție (US backstop), adică ar fi gata să ofere la nevoie sprijin aerian, logistic și de informații.
La reuniunea de la Bruxelles, rolul „crucial” al SUA a fost invocat de țări ca Olanda, Suedia și Finlanda. Ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, a spus că succesul în Ucraina necesită „o formă de implicare americană”, cel olandez, Ruben Brekelmans, că forma sprijinului american ar putea varia în funcție de tipul de misiune europeană aleasă pentru Ucraina, iar cel finlandez, Antti Häkkänen, că „garantarea unei securități durabile în Ucraina” este greu de imaginat fără SUA.
Dar administrația Trump nu a făcut nicio promisiune publică în acest sens.
Componența exactă a viitoarei forțe de reasigurare în Ucraina va depinde de natura unui eventual acord de pace, pe care administrația Trump încearcă să-l negocieze.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te