Linkuri accesibilitate

Zelenski ia China în vizor după ce a prins doi chinezi, luptând pentru Rusia. China ripostează


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbind la o conferință de presă la Kiev, pe 8 aprilie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbind la o conferință de presă la Kiev, pe 8 aprilie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a iritat China în ultimele zile, după ce a anunțat că ucraineană a luat prizonieri doi cetățeni chinezi care luptau de partea armatei ruse și a reproșat Beijingului că a închis ochii la recrutarea cetățenilor săi de către ruși. Acum, China a răspuns.

Într-o reacție dată publicității pe 10 aprilie, ministerul de Externe chinez a criticat ceea ce a numit „remarcile iresponsabile” lansate de președintele ucrainean.

„Sfătuim părțile relevante să recunoască în mod corect și clar rolul Chinei și să se abțină de la exprimarea unor remarci iresponsabile”, a declarat purtătorul de cuvânt, Lin Jian, fără să menționeze numele Ucrainei sau al președintelui acesteia.

Zelenski și-a intensificat criticile la adresa Beijingului în ultimele zile, după anunțul că Kievul a capturat doi cetățeni chinezi, luptând de partea Rusiei în regiunea estică Donețk.

Într-o conferință de presă din 9 aprilie, președintele ucrainean a acuzat Beijingul că a închis ochii la recrutarea cetățenilor săi de către Rusia și că le-a permis acestora să participe la războiul care durează de mai bine de trei ani. „Constatăm că ei [China] știau despre acest lucru”, a declarat Zelenski, adăugând că autoritățile ucrainene dețin informații cu privire la 155 de cetățeni chinezi care luptă alături de ruși.

El a spus că Ucraina deține numele și datele din pașaport ale celor 155, pe care le-a dat și jurnaliștilor, adăugând: „Noi credem că sunt mult mai mulți”.

Prezența cetățenilor chinezi pe frontul din Ucraina nu este un fenomen nou. O bază de date a unui spital al ministerului rus al Apărării despre răniții de pe front, obținută în exclusivitate de o unitate de investigație a Europei Libere, în luna februarie, confirmă, de asemenea, prezența unor mercenari chinezi care luptă alături de trupele ruse.

Beijingul a spus și mai devreme că nu a trimis trupe în Ucraina, iar după capturarea celor doi chinezi de către ucraineni - că verifică împreună cu autoritățile ucrainene circumstanțele, dar că le-a cerut întotdeauna cetățenilor săi să se abțină de la participarea în operațiuni militare.

De ce și-a înăsprit Zelenski tonul?

Cel mai evident factor este relația sa cu Washingtonul și incertitudinile care persistă privind viitorul sprijin militar al SUA pentru Kiev.

Beijingul a fost principalul partener al Moscovei pe parcursul războiului, sprijinind-o în domeniul comercial când nu a mai putut face negoț cu Occidentul din cauza sancțiunilor. I-a furnizat constant și bunuri civile cu utilitate militară.

Totuși, China s-a abținut până acum să furnizeze arme sau expertiză militară directă Rusiei. Așa încât și Kievul a evitat, cu câteva excepții, să critice China în mod deschis, inclusiv în speranța că ar putea obține, într-un eventual acord de pace, sprijinul sau cel puțin cooperarea Beijingului.

În conferința sa de presă din 9 aprilie, președintele ucrainean a spus însă că China „este încă o țară” care sprijină militar invazia Rusiei în Ucraina. „Este încă una, după armata Iranului și cea a Coreei de Nord”, a declarat Zelenski.

Analiștii au speculat că, prin schimbarea de ton, președintele ucrainean încearcă să obțină simpatia președintelui american, Donald Trump, care vede în China principalul rival al Americii.

„Acest lucru ar putea fi folosit de administrația Trump, printre altele, pentru a crește presiunea asupra Chinei”, a declarat Ihor Reiterovici, analist politic ucrainean, pentru Serviciul ucrainean al Europei Libere. De asemenea, crede analistul, „ar putea avea chiar și un impact indirect asupra relațiilor SUA-Rusia, deoarece există un element nou care ar trebui cu siguranță să fie luat în considerare”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG