Linkuri accesibilitate

Cine și cum va judeca marile dosare de corupție. Un mecanism nou, votat de Parlament


Deputata PAS, Veronica Roșca, autoarea versiunii noi a legislației pentru judecarea dosarelor anticorupție, vorbind la tribuna parlamentului (fotografie de arhivă)
Deputata PAS, Veronica Roșca, autoarea versiunii noi a legislației pentru judecarea dosarelor anticorupție, vorbind la tribuna parlamentului (fotografie de arhivă)

Majoritatea parlamentară PAS a adoptat un mecanism nou pentru judecarea cauzelor de corupție și de securitate națională, așa încât aceste dosare să poată fi examinate mai repede și mai bine. Votul survine după ce guvernarea a renunțat la ideea de a crea o curte anticorupție.

„Legea cu privire la mecanismul de judecare a cauzelor de corupție și a celor conexe corupției” adoptată în lectura a doua pe 3 iulie prevede că, în loc de o instanță nouă, va fi creat doar un Colegiu anticorupție, format din 15 judecători, în cadrul Judecătoriei Chișinău.

În complete a câte trei, acești judecători vor examina cazurile de corupție în care figurează demnitari de rang înalt, funcționari publici și aleși locali din municipiile Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat sau în care mita depășește jumătate de milion de lei.

Poate fi vorba, de exemplu, de șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, directorii Fiscului și Vămii, angajați ai Centrului Național Anticorupție și ofițeri de informații și securitate.

Judecătorii din Colegiul anticorupție vor examina și dosarele de spionaj, trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, precum și cazurile de corupție electorală și finanțare ilegală a partidelor politice.

Două complete a câte trei judecători, cu aceeași specializare, vor fi create și pe lângă Curtea de Apel Centru.

De ce nu se mai face o curte anticorupție

Guvernarea PAS a renunțat la această idee avansată de președinta Maia Sandu, după ce un prim proiect de lege aprobat de majoritatea parlamentară în prima lectură încă în noiembrie 2023 a fost criticat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

Între altele, Comisia de la Veneția a avut obiecții față de prevederi ale inițiativei din 2023 că judecătorii viitoarei curți anticorupție trebuie preselectați de o comisie specială, iar „stilul lor de viață” trebuie monitorizat.

Noua formulă, datând din februarie 2025 și având-o ca autoare pe deputata PAS Veronica Roșca, prevede că ei vor fi aleși prin concurs de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca toți ceilalți.

Chiar dacă a salutat versiunea îmbunătățită, Comisia de la Veneția a cerut autorităților noi clarificări, de exemplu, să precizeze în lege criteriile după care CSM va alege judecătorii pentru Colegiul anticorupție.

Comisia mai crede ar trebui să fie asigurată o rotație eșalonată a acestor judecători, inclusiv pentru a se evita înlocuirea simultană a tuturor judecătorilor din completele anticorupție.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG