Andrei Țurcanu are 14 hectare de livadă de cais, 10 hectare de prun și aproape 5 hectare de măr în satul Hăsnășeni, raionul Drochia. Agricultorul spune că cele cinci nopți cu temperaturi negative i-au compromis recolta de caise în proporție de peste 50%: florile au înghețat și nu vor mai face fructe în vară. Prunii și merii au rezistat, pentru că încă n-au dat în floare.
„De când am livezi, n-am avut așa pierderi. Au mai fost geruri, dar nu ca acum. Pierderile sunt enorme, pentru noi, ca agricultori, dar și pentru consumatori. Nu vor fi fructe sau puținele care vor fi, vor fi scumpe la vară”, a povestit Europei Libere pomicultorul de la Hăsnășeni.
Hopul cel mare încă urmează. Potrivit meteorologilor, noaptea din 10 spre 11 aprilie a fost cea mai rece din această serie, cu temperaturi de până la -5 grade. Codul galben de îngheț se va menține până pe 13 aprilie.
„Această noapte va fi una foarte grea pentru pomicultori. Unii își pot pierde toată roada”, spune Sergiu Popa, expert național în producerea fructelor, decan la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului de la Universitatea Tehnică din Moldova.
Situația este „critică”, dar pagubele încă n-au fost evaluate
Specialistul susține că situația din pomicultură este „critică” și fără precedent în ultimii 15 ani. Potrivit lui, nici ninsorile abundente din aprilie 2017 nu au produs asemenea pagube în agricultură, deoarece înghețurile n-au durat mult.
„Noaptea din 6 spre 7 aprilie a fost cea mai complicată de până acum. Pe lângă temperaturile scăzute, a fost vânt, iar agricultorii nu au putut atenua efectele înghețului cu ajutorul perdelelor de fum”, a spus Europei Libere expertul Sergiu Popa.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Dacă nu-ți lucrezi pământul, primăria îl dă în arendă în locul tău. Cum și de ce?
Cât de afectate au fost culturile de toamnă, ca grâul, rapița sau orzul, se va vedea abia săptămâna viitoare, când vremea se va încălzi și plantele vor începe să crească.
„Culturile de toamnă au fost și ele afectate, dar nu într-atât de mult ca pomii fructiferi și nu așa ca în 2003, când am pierdut toate culturile de toamnă. Atunci ziua erau +14 grade și noaptea -14”, a explicat Europei Libere directorul Institutului de cercetări a culturilor de câmp „Selecția”, Boris Boiștean.
Guvernul examinează posibilitatea să le compenseze pierderile agricultorilor afectați de înghețuri, dar mai întâi vrea o estimare a pagubelor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că a planificat pentru săptămâna viitoare ședințe cu direcțiile agricole raionale și ai asociațiile de profil din sector, pentru că acum ar fi „prea devreme pentru evaluarea impactului înghețurilor”.
„Până atunci, șefii direcțiilor merg în teritoriu, la sesizarea agricultorilor, și fac acte de constatare a pagubelor”, a declarat Europei Libere purtătoarea de cuvânt a ministerului, Daniela Turculeț.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te