Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru o dezvoltare adecvată a oaselor și a creierului în timpul sarcinii și copilăriei, de aceea este important ca sugarii și femeile însărcinate să obțină suficient iod din alimente.
Ca să aflați dacă aveți nevoie de iod, trebuie să faceți o analiză de sânge la markeri tiroidieni și o ecografie a glandei tiroide, situată la baza gâtului, ca să vedeți dacă are forma schimbată.
Gușa, o glandă tiroidă mărită, este primul semn vizibil al deficienței de iod. Alte simptome pot fi: sensibilitatea sau durerea la atingerea tiroidei, respirație îngreunată în poziție orizontală, dificultăți de înghițire, oboseală, slăbiciune, creștere nedorită în greutate.
Ce alimente conțin iod?
Iodul este un mineral și se găsește în mod natural în unele alimente, cum ar fi peștele (cod și ton), algele marine, creveții și alte fructe de mare, produsele lactate (lapte, iaurt și brânză) și ouăle.
De asemenea, iodul se adaugă în sarea care este etichetată ca iodată. În prezent, aproximativ 88% din gospodăriile din întreaga lume folosesc sare iodată.
Este disponibil și în suplimentele alimentare, de obicei, sub formă de iodură de potasiu sau iodură de sodiu, dar și extracte din alge. Multe complexe de multivitamine și minerale includ iod.
Totuși, ar fi bine să luați suplimente doar la recomandarea medicului endocrinolog.
De cât iod aveți nevoie?
Cantitatea de iod de care aveți nevoie zilnic depinde de vârstă. Copiii de 1-8 ani au nevoie de 90 de micrograme de iod, iar cei de 9-13 ani: 120 de micrograme. Dozele necesare pentru adolescenți și adulți sunt de 150 de micrograme, pentru femei – de 220 de micrograme.
Gravidele și femeile care alăptează au nevoie de mult mai mult iod decât alte femei pentru a oferi suficient iod copilului – 250 și, respectiv, 290 de micrograme.
Veganii și vegetarienii, care nu mănâncă lactate, fructe de mare și ouă, și persoanele care nu consumă sare iodată ar putea avea nevoie, de asemenea, de cantități suplimentare de iod.
Ce se întâmplă dacă nu primiți suficient iod?
Persoanele care nu primesc destul iod nu pot produce cantități suficiente de hormoni tiroidieni. Acest lucru poate crește riscurile pentru sănătate. La femeile însărcinate, deficiența severă de iod poate dăuna permanent fătului, provocând încetinirea creșterii, dizabilități intelectuale și întârzierea dezvoltării sexuale.
Deficiența mai puțin severă de iod poate cauza IQ mai scăzut decât media la sugari și copii, iar la adulți poate scădea capacitatea de a lucra și de a gândi clar.
Poate iodul să fie dăunător?
Consumul unor cantități mari de iod pe termen lung poate, la fel, afecta sănătatea și poate cauza gușă, hipotiroidism, hipertiroidism sau chiar cancer tiroidian.
Obținerea unei doze foarte mari de iod (câteva grame, de exemplu) poate fi toxic, provocând arsuri în gură, gât și stomac, febră, dureri de stomac, greaţă, vărsături, diaree, palpitații și comă.
Pentru a reduce numărul afecțiunilor tiroidiene, autoritățile reglementează comercializarea sării alimentare iodate și a pâinii fortificate cu sare iodată. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, un produs de panificație nu trebuie să conțină mai mult de 1 gram/100 grame de sare alimentară iodată.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te