În acest proiect, urmează să fie instalate 2.510 puncte termice individuale, 1.665 de blocuri de locuințe să treacă la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic în apartamente, să fie termoizolate 57 de blocuri, să fie reabilitate rețelele termice de distribuție și să fie construite două stații de pompare.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, estimează că circa 300.000 de locuințe din capitală vor beneficia de facilitățile oferite de acest proiect. Potrivit lui, consumatori vor plăti mai puțin pentru energie și vor putea să-și gestioneze singuri consumul, prin contorizarea individuală, iar Moldova își va diminua emisiile de bioxid de carbon și va face economii de energie primară (gaze naturale).
Finanțarea este disponibilă până la 31 decembrie 2029 și face parte dintr-un pachet investițional complex, în valoare totală de 326 milioane de euro, dintre care două împrumuturi a câte 143,5 milioane de euro, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), și două granturi (ajutoare nerambursabile), de 24,54 milioane și, respectiv, 15 milioane de euro din programe europene.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te