Expert în domeniul imobiliar, Victor Cernomorcenco a explicat în podcastul Europei Libere „În esență...” că, în principal, procesele migraționiste, creșterea ritmului de urbanizare, a fluxurilor de capital uman și financiar spre Chișinău, cererea mare la locuințe și oferta mică, au condus, în ultimii câțiva ani, la „explozia” prețurilor la spațiu locativ.
Chișinău, sinonimul pieței imobiliare din Moldova
Capitalei îi revine partea leului din tranzacțiile imobiliare din R. Moldova. Acest „monopol” al Chișinăului s-a întărit odată cu amplificarea migrației interne – de la sate spre capitală: circa 150.000 de cetățeni stabilindu-se în ultimii ani la Chișinău, spune invitatul podcastului. Potrivit lui, dacă, anterior, în medie, creșterea anuală era de 20-30 de euro per metru pătrat de spațiu locativ, în 2024 aceasta a fost de aproape 40% – o creștere „foarte mare.” Oamenii vor trebui „să se adapteze” la aceste prețuri, spune invitatul podcastului. Alți factori ce au favorizat creșterea costurilor pe piața imobiliară e programul „Prima casă” și ieftinirea creditelor ipotecare, potrivit expertului.
În 2023 prețul mediu pentru un metru pătrat de spațiu locativ în blocuri noi la Chișinău ajungea la 1.070 de euro, iar în 2024 – deja la 1.540 de euro. Cele mai mari prețuri sunt în centrul Chișinăului – între 2.000 și 7.000 de euro per metru pătrat.
Pe de altă parte, în satele moldovene din care tot mai mult oameni migrează fie la orașe, fie peste hotare, casele se vând „foarte rar”, iar dacă se și vând - se vând „sub valoarea lor reală” – „un semnal nu prea bun” pentru piața imobiliară din Moldova, spune Victor Cernomorcenco.
Volumul anual al achizițiilor pe piața imobiliară din R. Moldova s-ar cifra, potrivit unor calcule, la peste 1,6 miliarde de euro.
Cerere mare, ofertă mică
Expertul susține că prețurile la locuințe vor continua să fie mari la Chișinău, asta datorându-se cererii mari, pe de o parte, și ofertei scăzute, pe de alta.
„Stocul de locuințe noi e de doar circa 30% raportat la cerere. Mai e nevoie de minim 20-30 mii de locuințe pentru a tempera cererea destul de mare și pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor”, susține Victor Cernomorcenco.
În Chișinău sunt în jur de 245 de mii de apartamente, dintre care 70 de mii au fost construite după anul 2000.
Apartamente de peste 1 milion de euro și investiții de 50.000 de euro într-un... gard
În R. Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa și în care rata sărăciei absolute trece de 30%, sunt oameni care-și permit să scoată din buzunar 1 milion de euro și mai mult pentru un apartament în Chișinău.
Da, noi avem în R. Moldova oameni bogați, care-și permit imobile luxoase, susține expertul. Și în cazul sectorului imobiliar moldovean, explică Cernomorcenco, pare să fie valabil „principiul Pareto”, adică când 20% din oameni dețin 80% din bani.
Fluxul de refugiați ucraineni a influențat creșterea prețurilor la chirie în Chișinău. Acum chiria unui apartament cu o cameră este, în medie, de 350 de euro; cu două camere: 400-450 de euro; cu trei odăi: 500-600 de euro. Dar sunt și excepții: chiria lunară la unele apartamente poate ajunge la 1000 sau 2000 de euro.
Potrivit lui Victor Cernomorcenco, la Chișinău ar exista în jur de cinci mii de familii care-și permit să cumpere imobile luxoase – adică apartamente sau case la sol cu prețuri pornind de la 1 milion de euro.
Valea Morilor, regiunea parcului Dendrariu și cea de după str. Studenților din sectorul Râșcani – unde s-a dus „marea bătălie a construcțiilor” – rămân sectoarele private din Chișinău cu cele mai scumpe bunuri imobile. Acolo sunt case la sol ce ar costa și 2 milioane de euro, iar prețul unui teren e de un sfert de milion de euro. „[Acolo] sunt oameni care în gard au investit 50 de mii de euro – echivalentul unei locuințe cumpărate prin programul „Prima Casă”, susține Victor Cernomorcenco.
Alte chestiuni discutate în podcast
- Piața imobiliară din R. Moldova vs. țări din regiune.
- Ce procese marchează piața imobiliară din mediul rural? Cine cumpără case în satele moldovene?
- Aproape 8% din populația rurală s-a mutat la orașe în ultimul deceniu. În ce regiuni/localități aleg sătenii să plece?
- Cum a influențat piața imobiliară programul „Prima Casă”?
- Topul prețurilor la spațiul locativ din Chișinău. S-a dat și mai mult de 1 milion de euro pentru un apartament.
- Cât de întrebate sunt apartamentele de pe piața secundară?
- Cum poate fi apreciat accesul cetățenilor la creditele pentru locuințe?
- Despre ultimele inițiative legislative ce vizează piața imobiliară și activitatea agenților imobiliari.
- Despre chirii și cele mai atractive suburbii ale Chișinăului.
- Cum se explică investițiile moldovenilor în apartamente din Odesa, oraș cu multiple riscuri de instabilitate provocate de război?
- Despre investițiile moldovenilor pe piața imobiliară din România și alte țări
- Cum va evolua piața imobiliară din R. Moldova în următorii 5 ani?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – Laboratorul Social; Reporterii; Pe agendă și Dincolo de știri.