Linkuri accesibilitate

Avocatul poporului: R. Moldova nu a înregistrat progrese la capitolul drepturile omului 


Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2022 a fost audiat în plenul Parlamentului. Informația a fost prezentată de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.
Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2022 a fost audiat în plenul Parlamentului. Informația a fost prezentată de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

În 2022, R. Moldova nu a înregistrat mari progrese în domeniul drepturilor omului. Drepturile la sănătate, la un proces echitabil și la protecție socială necesită o atenție sporită din partea autorităților, potrivit unui raport prezentat în Parlament de avocatul poporului, Ceslav Panico.

Raportul privind respectarea drepturile omului în R. Moldova în anul 2022 arată că una dintre cele mai stringente probleme în domeniul sănătății rămâne a fi accesibilitatea și diversitatea serviciilor medicale.

„Pacienții indică faptul că, deși sunt nevoiți să stea la rând săptămâni, luni sau ani pentru a beneficia de anumite servicii medicale în baza poliței de asigurare, aceleași servicii sunt prestate în aceleași instituții medicale publice contra cost, mai rapid și fără rând”, a precizat Panico.

Ombudsmanul a atras atenția că asistența socială oferită vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități este nesatisfăcătoare. El este de părere că serviciile sociale ar trebui diversificate, pornind de la necesitățile specifice fiecărei categorii de dizabilitate, iar prestațiile sociale – să fie majorate pentru toate persoanele vulnerabile.

Raportul pentru anul 2022 arată că justiția este una „destul de rigidă” față de persoanele cu nevoi speciale sau față de persoanele care trăiesc la limita sărăciei. Ca și în rapoartele din anii trecuți, persoanele aflate în detenție rămân a fi private de dreptul la servicii medicale.

„Persoanele care sunt plasate în custodia statului (penitenciare, centre de plasament temporar) au parte de asistență medicală limitată și, adesea, neprofesionistă”, a declarat în plenul Parlamentului avocatul poporului.

Potrivit lui, la capitolul libertate și siguranță rămâne a fi îngrijorătoare situația spitalelor de psihiatrie care activează în regim special și unde sunt încarcerați unii condamnați.

„Persoanele respective trebuie tratate ca orice alți pacienți. Or, demnitatea și drepturile pacientului trebuie să fie respectate cu strictețe”, a spus Panico.

Singurul progres remarcat de avocatul poporului este ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice.

Respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului rămâne a fi îngrijorătoare. Libertatea de circulație, asigurarea cu pensii și prestații sociale, libertatea de exprimare și libertatea de conștiință, înrolarea forțată în rândurile armatei neconstituționale sunt domeniile în care sunt cel mai des încălcate drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană.

Autoritățile vizate în raport urmează să informeze Parlamentul cu privire la implementarea recomandărilor formulate.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG