Congresul avocaților s-a deschis la Chișinău pe 25 iulie, iar procesul de votare electronică va dura până pe 28 iulie, pe motiv că mai mulți apărători sunt în concediu și nu pot participa fizic la întrunire. Astfel, greva anunțată până pe 25 iulie a fost prelungită automat până la sfârșitul congresului.
Mai mulți avocați prezenți la congres au criticat Parlamentul pentru că a modificat legea avocaturii, astfel încât Ministerul Justiției va putea delega câte trei reprezentați ai societății civile în comisiile de licențiere și de etică (ceilalți sunt avocații). Ei nu sunt de acord nici cu prevederea care le interzice să ocupe funcții de conducere în cadrul Uniunii Avocaților pentru două mandate consecutive.
La deschiderea congresului, președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a declarat că protestul este „nu doar pentru a apăra avocații, dar și justițiabilii”. „Libertatea profesiei de avocat nu se negociază”, a spus el.
Popescu crede că proiectul de lege nu a fost scris în clădirea Parlamentului și a „fost ținut în secret” până la ultima ședință a legislativului. El a criticat faptul că acesta a fost adoptat în regim alert și fără ca autoritățile să consulte poziția breslei.
Decanul Baroului Chișinău, Alexandru Țurcan, a spus că avocații s-au adunat la congres pentru a se opune „unui atac planificat asupra profesiei”. „Primul scop al atacului este să-i elimine pe toți membrii actuali ai organelor de autoadministrare a avocaturii. Pentru ce? Sunt prea incomozi, prea principiali, nu pot fi manipulați”, a menționat el.
Țurcan a mai spus că introducerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile uniunii va reduce independența breslei și că nu există garanții că ulterior nu vor fi votate amendamente care vot mări numărul lor. El crede că aceștia vor fi loiali celor care îi selectează și le achită salariile.
„În realitate, se încearcă preluarea ostilă a controlului minoritar asupra organelor avocaturii. În popor îi mai spunem «atac raider». Este grav și este profund antieuropean”, a declarat decanul Baroului Chișinău.
Cum va continua greva
Uniunea Avocaților din R. Moldova are 2.035 de membri cu drept de vot. Cvorumul de o treime a fost atins în prima oră de la deschiderea congresului, iar în sala Confederației Naționale a Sindicatelor s-au adunat atât de mulți avocați încât unii au fost nevoiți să stea în picioare.
Deși majoritatea celor prezenți au criticat legea, participanții au avut păreri diferite despre felul în care ar trebui să continue greva. Unii au spus că protestul trebuie să fie mai dur – avocații să nu participe la nicio ședință de judecată. Alții susțin că ar trebui să facă excepții pentru cazurile în care sunt examinate, de exemplu, demersurile de aplicare a arestului, cazurile de violență în familie sau în care sunt implicați minorii.
Unul dintre membrii Consiliului Uniunii Avocaților, Vladimir Palamarciuc, a spus că cele zece zile de grevă „nu au fost ușoare”, iar în consiliu au fost mai multe dezbateri în contradictoriu legate de forma protestului.
El și-a îndemnat colegii avocați să voteze pentru „greva cu excepții”, iar consiliul uniunii – să găsească alte forme de protest. De aceeași părere a fost și unul dintre membrii Consiliului național pentru asistența juridică garantată de stat. „Noi nu avem dreptul să mergem pe aceeași cale ca Parlamentul, să periclităm sistemul [de justiție]”, a spus Iulian Paciurcă.
Pe de altă parte, avocatul Dumitru Buliga și-a chemat colegii să „iubească profesia” și să susțină greva generală. El a criticat Consiliul uniunii că a introdus excepții în greva declarată inițial. În opinia lui, dacă nu s-ar fi făcut acest pas, președinta ar fi semnat deja decretul de nepromulgare a legii.
„Cum ar fi fost încălcat dreptul clienților noștri care urmau să fie arestați? Din contra, ei ar fi fost puși în libertate”, a spus Buliga.
Și avocatul Denis Terioșchin a susținut greva generală: „Nu pentru că am bani, dar pentru că am demnitate”.
Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a declarat că greva va înceta atunci când legea va fi respinsă de șefa statului.
Alexandru Țurcan a spus că, dacă legea va fi promulgată, avocații o vor contesta și vor boicota alegerile membrilor organelor de conducere. „Noi vom folosi această criză pentru a face ordine în interiorul profesiei. Codul nostru deontologic și procedurile disciplinare demult necesită să fie actualizate”, a declarat el.
Solicitat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a spus că șefa statului are la dispoziție 14 zile pentru a examina legea. „Astfel, o decizie urmează să fie luată până pe 28 iulie”, a precizat el.
Iar Ministerul Justiției a spus anterior că modificările operate de deputați nu afectează independența avocaților, dar a promis că va crea un grup de lucru în care vor fi incluși avocați, deputați și reprezentanți ai Președinției. „Este esențial ca soluțiile să fie identificate prin dialog și consens, pentru ca cetățeanul să beneficieze de o justiție echitabilă și funcțională”, a menționat ministerul.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te