De la Casa Albă s-a anunțat că președintele Donald Trump este mulțumit de prestația ministrului justiției, Jeff Sessions, la audierile de marți din Senat, în cadrul așa numitei anchete ruse. Potrivit purtătoarei de cuvânt Sarah Huckabee Sanders, președintele l-a lăudat pe Sessions mai ales pentru felul în care s-a apărat în chestiunea presupuselor înțelegeri ascunse dintre campania lui Trump și Rusia.
La audierile din Comitetul pentru Informații din Senatul Statelor Unite, ministrul Justiției, Jeff Sessions, a dezmințit vehement că ar fi avut vreo legătură cu vreun amestec rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016.
„Ideea că am participat la vreo înțelegere secretă sau am știut despre vreo asemenea înțelegere cu guvernul rus, pentru a face rău țării pe care o slujesc cu onoare de peste 35 de ani, sau pentru a compromite integritatea procesului nostru democratic este o minciună revoltătoare și detestabilă”.
Audierea lui Sessions, care a fost și consilier al lui Trump în timpul campaniei, a inclus și câteva momente tensionate, ca acela în care senatorul democratic Ron Wyden i-a reproșat că evită să dea răspuns multor întrebări.
„Cred că poporul american s-a săturat de obstrucții. Nu vrea să audă că răspunsurile la întrebări relevante sunt confidențiale și inaccesibile, că nu pot fi oferite public ... pentru că vorbim despre un atac asupra instituțiilor noastre democratice iar evitarea răspunsurilor este inacceptabilă”.
Democrații au vrut ca Sessions să le prezinte detalii ale discuțiilor sale cu președintele Trump despre eventualele conexiuni ruse ale campaniei din 2016, despre recuzarea lui Sessions de la ancheta FBI pe tema conexiunilor și despre motivele demiterii de luna trecută a directorului FBI, James Comey, care superviza această anchetă. Dar presiunile democraților nu au fost încununate de succes.
Sessions a spus că nu recurge la obstrucții, ci urmează politica Ministerului Justiției de a nu discuta despre comunicările confidențiale cu președintele.
Într-un raport făcut public în luna ianuarie, serviciile de informații americane au formulat concluzia că președintele rus Vladimir Putin a ordonat măsuri de amestec în alegerile prezidențiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump să le câștige, iar aceste măsuri au inclus spargerea poștei electronice a Partidului Democrat și difuzarea de emailuri care i-a adus prejudicii candidatei democrate, Hillary Clinton. Rusia a negat orice amestec de acest fel, iar Trump orice înțelegere ascunsă între campania sa și Rusia.
Audierea lui Jeff Sessions a fost unul din evenimentele importante ale așa numitei anchete ruse care a început în Congres, atât în Senat cât și în Camera Reprezentanților, în urma acelui raport. Dar agenția Reuters a remarcat că audierea nu a adus nimic nou nici în privința contactelor din timpul campaniei cu Rusia, nici în privința demiterii directorului FBI, James Comey,
Refuzul ministrului justiției să discute în public despre conversațiile sale cu președintele Trump au ridicat numai noi întrebări despre faptul dacă administrația are ceva de ascuns.