În ședința din 7 iulie, membrii CEC au analizat hotărârea Curții de Apel Nord, care a declarat nule rezultatele alegerilor din 1 iunie și a dispus organizarea unui nou tur de scrutin în termen de două săptămâni.
Membra CEC Dana Munteanu a precizat că se va repeta turul al doilea, respectiv pe buletinele de vot vor figura candidații din turul al doilea: Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină.
Inițial, CEC a validat mandatul lui Ciochină și a respins contestația candidatului independent Sergiu Bulicanu, clasat pe locul doi, cu doar 10 voturi mai puțin. Bulicanu a cerut anularea alegerilor, afirmând că procesul electoral ar fi fost falsificat.
Acesta a enumerat mai multe nereguli. De exemplu, la renumărarea voturilor, s-a constatat că în buletinele de vot pentru un candidat erau și voturi care aparțineau celuilalt concurent. De asemenea, în documentele oficiale au fost înregistrate mai multe buletine eliberate decât semnăturile alegătorilor care le-au primit. Reprezentanții secțiilor de vot au explicat că această diferență se datorează includerii buletinelor pentru cei care au votat acasă, inclusiv pentru observatorii electorali. Totodată, au fost identificate trei persoane care nu figurau în listele oficiale, dar care au votat folosind urna mobilă.
Pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni i-a dat câștig de cauză lui Bulicanu, constatând că CEC nu a evaluat dacă neregulile reclamate puteau influența rezultatul scrutinului. De cealaltă parte, Ciochină a cerut respingerea solicitării, susținând că anularea alegerilor „pe baza unor presupuneri va ridica semne clare de nerespectare a legii și încălcări inclusiv a drepturilor consfințite de CEDO”.
Salvat de două ori de consilierii locali
După anularea mandatului de către Judecătoria Ungheni, consilierii locali l-au numit pe Nicanor Ciochină primar interimar. Decizia a fost luată cu votul a cinci consilieri ai Partidului Social Democrat European (PSDE) și doi ai Partidului Socialiștilor.
Ulterior, PSDE s-a distanțat „categoric” de decizia colegilor, precizând într-un comunicat că până la soluționarea definitivă a cazului privind decesul minorului, „prezența sa în funcție reprezintă o insultă pentru societate”.
Aceasta este a doua oară când consilierii locali îl pun pe Ciochină în funcție, după ce mandatul său a fost anulat. Reales în toamna anului 2023, el a fost suspendat în februarie 2025, când CEC a motivat că nu și-a exercitat atribuțiile între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025, perioadă în care s-a aflat sub arest și arest la domiciliu într-un dosar penal. În ciuda acestui fapt, consilierii l-au desemnat din nou primar interimar.
Judecat pentru presupusa accidentare mortală a unui minor
De peste un an, Nicanor Ciochină este judecat pentru că ar fi accidentat mortal un minor în iarna anului 2024. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) susține că primarul a ieșit pe contrasens, lovind copilul, și l-ar fi abandonat fără să-i acorde ajutor.
Oamenii legii spun că primarul din Boldurești a încercat să ascundă urmele accidentului cu ajutorul unui prieten. El ar fi înscenat un alt accident cu mașina de serviciu și a pus numărul de înmatriculare pe o altă mașină. Prietenul său este și el cercetat în acest dosar.
În vara anului 2025, PCCOCS a anunțat că, din cele 37 ședințe planificate, 16 au fost anulate la cererea inculpaților și a apărătorilor lor. Aceștia au fost sancționați cu amenzi, iar pentru accelerarea procesului li s-au desemnat avocați din oficiu.
„Pentru faptul că Ciochină nu se prezenta la ședințele de judecată, la demersul procurorului, instanța a dispus aducerea lui silită la ședințele de judecată, astfel încât să nu fie admisă tergiversarea examinării cauzei”, se arată în comunicatul PCCOCS.
Pe de altă parte, Nicanor Ciochină se declară nevinovat și spune presei că așteaptă să fie scos de sub învinuire de către procurori sau judecători.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te