Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie


Parlamentul a decis că următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, așa cum au propus deputații din majoritatea parlamentară PAS. Opoziția a vrut ca scrutinul să aibă loc cu două luni mai devreme, pe 27 iulie.

Președinta comisiei juridice, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a explicat că data de 28 septembrie a fost selectată „având în vedere respectarea cadrului legal”.

Potrivit Codului Electoral, alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau dizolvarea Parlamentului precedent. Data alegerilor parlamentare se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 70 de zile înainte de ziua scrutinului.

Președintele fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrîncea, a spus că această legislatură a fost aleasă în luna iulie acum 4 ani, iar data de 27 iulie, propusă de fracțiunea lui, este cea mai apropiată de termenul prevăzut de legislație pentru desfășurarea parlamentarelor. Socialistul crede că PAS extinde mandatul actualei guvernări până în toamnă pentru a folosi resursele administrative și bugetul de stat pentru acțiuni electorale.

Iar neafiliatul Vasile Bolea consideră că Parlamentul a oferit Comisiei Electorale Centrale 150 de zile, în loc de 70 de zile pentru pregătirea alegerilor, ca „să-și ajusteze regulamentele și să nu admită competitorii incomozi” guvernării. Fost socialist, Bolea face parte acum din Partidul „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. La alegerile prezidențiale din toamna trecută, el nu a fost lăsat să candideze din partea blocului „Victorie”, format de Șor, pe motiv că unele partide-membre au fost sancționate în trecut, în mod repetat în legătură cu încălcări în finanțarea activităților politice.

Pe de altă parte, vicepreședinta Parlamentului, deputata PAS, Doina Gherman, a spus că „nu vede care e problema” în data scrutinului: „Nu e despre dată sau lună, ci despre frica lor de aceste alegeri, ei înțeleg că cetățenii pot alege grâul de neghină”.

În debutul ședinței, președinta Maia Sandu a ținut un discurs în care s-a referit și la viitoarele alegeri parlamentare. Șefa statului a spus că „cetățenii Moldovei trebuie să decidă viitorul țării”, instituțiile statului - să asigure alegeri libere și corecte, iar justiția - să-i pedepsească pe cei care organizează cumpărarea de voturi.

Format din 101 deputați, Parlamentul R. Moldova este ales prin vot direct de cetățeni, pentru un mandat de 4 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG