Venit în R. Moldova ca să prezinte un plan de acțiune al Consiliului Europei pentru următorii trei ani, secretarul general al instituției, spune într-un interviu oferit Europei Libere, că situația drepturilor omului în teritorii separatiste precum Transnistria, „este destul de complicată pentru că este destul de dificil pentru reprezentanții CoE să aibă acces” și să monitorizeze starea de lucruri, așa cum o pot face pe malul drept al Nistrului.
„Dar pentru că este o situație dificilă de mult timp, asta nu înseamnă că vom renunța și vom spune: „Bine, nu mai e problema noastră”. Nu, rămâne problema noastră pentru că suntem aici...”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, organizație care promovează democrația, drepturile omului și statul de drept în Europa și nu doar.
Vizita lui Berset în R. Moldova coincide cu o perioadă în care autoritățile constituționale cer regimului separatist de la Tiraspol acțiuni concrete pentru respectarea drepturilor omului și libertatea de circulație, în schimbul tranzitului de gaze rusești către regiune.
Berset afirmă că reprezentanții Consiliului Europei vor face „tot posibilul” pentru a se asigura că există o „bună protecție și o bună implementare” a drepturilor omului pe întreg teritoriul R. Moldova, „chiar dacă contextul este destul de dificil”.
„(...)Ține și de autoritățile moldovene să facă acest lucru, să găsească cea mai bună modalitate de a face acest lucru în contextul pe care îl avem, dar știind că Consiliul Europei este prezent pentru a sprijini acest lucru, dar și să fim prezenți pentru a vedea cum se întâmplă”, a adăugat Berset în discuția cu Europa Liberă.
La Chișinău, secretarul general al Consiliului Europei a spus că organizația va ajuta R. Moldova „în aspirațiile sale europene”, inclusiv prin planul de acțiuni pentru perioada 2025-2028.
„Avem 28 de proiecte pe care le vom implementa în următorii ani, proiecte menite, de exemplu, să consolideze reforma justiției, lupta împotriva corupției și respectarea drepturilor omului, libertatea de exprimare și mass-media”, a explicat secretarul general al Consiliului Europei.
Pentru a-și pune în aplicare planurile în R. Moldova pentru următorii ani, reprezentanții Consiliului Europei estimează că au nevoie de un buget de 30 de milioane de euro.
Ce mai puteți afla din acest interviu cu secretarul general al Consiliului Europei:
- Cum este văzută reforma justiției din R. Moldova, criticată de opoziție și de unii justițiari, de Consiliul Europei?
- Ce modalități de combatere a dezinformării vor să folosească reprezentanții Consiliului Europei?
- Când va fi funcțional Tribunalul special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei?
- Care este poziția Consiliului Europei față de cum ar trebui să se facă negocierile de pace în Ucraina?
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te