Linkuri accesibilitate

Sara Firth: „Russia Today” nu face altceva decît să dea vina pe alții și să abată atenția de la Rusia


Motivele demisiei jurnalistei britanice de la „Russia Today”, canalul de televiziune rus finanțat de stat.

Sara Firth, prezentatoare și fostă corespondentă la Londra a canalului rus de televiziune Russia Today, a demisionat în semn de protest față de felul cum această televiziune a prezentat doborîrea avionului malaezian în Ucraina în 17 iulie. Firth i-a spus corespondentei Europei Libere, Golnaz Esfandiari, că acest canal de televiziune finanțat de statul rus nu face altceva decît să dea vina pe alții, și să abată atenția de la Rusia. Interviul este rezumat de Lucian Ștefănescu.

Sara Firth a declarat pentru Europa Liberă că decizia de a demisiona de la Russia Today nu a fost una de moment, și în nici un caz una ușoară. Ea a fost însă legată direct de modul cum a fost prezentat cazul avionului malaezian, și alte știri, la RT.

Întrebată cum a fost prezentată tragedia avionului Malaysian Airliens, Sarah Firth răspunde direct:

„Incompetent: n-am pus jurnaliști adevărați să se ocupe de caz, n-am verificat faptele. Am pus oameni cu un punct de vedere care se potrivește cu ce anume vrea să spună Russia Today. Într-o situație atît de sensibilă ca aceea de joi, și în general în situații de acest fel, cred că devine destul de periculos, și pentru mine e foarte dezamăgitor că facem asta.”

Dar Russia Today a fost tot timpul acuzată de jurnalism părtinitor, și de manipulare a știrilor, și a mai fost acuzată că e o unealtă de propagandă în mâinile Kremlinului. N-a știut Sara Firth de la bun început în ce se implică când a acceptat să lucreze pentru Russia Today?

„Sigur că am știut. Am petrecut cinci ani apărând RT, și dîndu-mi acum demisia nu arunc RT în gura lupului. Am un mare respect pentru acest canal, colegii cu care am lucrat sînt foarte talentați. Problema e că jurnalismul bun de la RT este umbrit de modul incompetent în care e condus canalul de către management, ceea ce e păcat. Și am ajuns într-un punct în care pentru mine personal echilibrul nu mai există. Am crezut tot timpul că modul cum e descris acest canal în presă - că e canalul de propagandă al Kremlinului - e o descriere foarte leneșă, convenabilă. E mult mai mult decît asta, și cred că lucrurile trebuie privite mai îndeaproape. Iar rolul pe care l-am jucat eu și alți colegi care au demisionat nu e acela de a trăda compania, sau de a ne trezi la realitate, pentru că nu e asta. Știm că RT este ceea ce este și operează în cadrul acelui sistem, eu am fost plătită de ei, și am știut tot timpul capcanele pe care le implică să lucrezi pentru RT.”

Întrebată pe cine a intervievat Russia Today în timp ce relata despre prăbușirea avionului malaezian, Sara Firth spune că „martorul ocular intervievat imediat după apariția știrii era cineva care a spus că e vina guvernului ucrainean, a armatei ucrainene, ceea ce a fost derutant”.

Arătau deci cu degetul spre Ucraina?

„Absolut. N-o făceau pe față, dar toate duceau spre asta, analizele corespondenților noștri, oamenii intervievați, totul ducea deja spre acest mesaj. Și tot ce se relatează acum acolo despre asta sprijină mesajul respectiv. Transmitem relatări de genul „lumea dă vina pe Rusia”, și e foarte frustrant, pentru că nu iau în seamă situația reală”.

Care sînt regulile pe care trebuie să le urmeze un jurnalist care relatează pentru Russia Today? Cum e procesul editorial?

„E un sistem foarte straniu. Totul trebuie aprobat, scripturile trebuie aprobate, și e de obicei multă negociere legată de asta. Ai libertate destulă în ce privește subiectele. La Londra relatam despre subiecte care treceau neobservate, deși erau importante. Dar erau difuzate de Russia Today numai dacă se potriveau cu ce voiau ei să spună, în Marea Britanie orice relatare care punea într-o lumină proastă guvernul de la Londra era luată imediat de Russia Today. Russia Today are treabă să arate cu degetul, să dea vina pe cineva, și să ascundă criticile la adresa Rusiei, să abată atenția de la Rusia”.

Dar poate Sara Firth să explice ce a făcut-o să lucreze cinci ani pentru o astfel de organizație? Are ea vreun regret?

„Bineînțeles că pot să explic, pentru că a fost o organizație pentru care am simțit că pot să fac jurnalism de calitate, și a fost o slujbă bună pe care am iubit-o, și o iubesc încă. În echipă erau cîțiva oameni extrem de talentați cărora le sînt foarte recunoscătoare, și nu regret nici o secundă experiența pe care am trăit-o la RT.”

Mai există jurnaliști la Russia Today nemulțumiți de modul cum acest canal tratează știrile?

„Absolut. În culise la RT sînt mulți jurnaliști buni, dar foarte puțini vorbesc public, pentru că toți sînt speriați în legătură cu viitorul carierei lor, ceea ce e de înțeles - e mai bine să taci și să mergi înainte. Jurnaliștii buni, cei care-și fac treaba cum trebuie, stau cam 3 ani și după aceea pleacă.”

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG