Linkuri accesibilitate

„Eforturile Republicii Moldova, în această perioadă din ultimii patru ani, au fost plenar recunoscute la Bruxelles”


Premierul Iurie Leancă la conferința de presă de la Bruxelles, 15 noiembrie 2013.
Premierul Iurie Leancă la conferința de presă de la Bruxelles, 15 noiembrie 2013.

Valentina Ursu în dialog cu premierul Iurie Leancă.



Europa Liberă: Domnule premier, a surprins plăcut mai toată lumea această veste care a venit de la Bruxelles. Comisia Europeană solicită liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni. Anunţul a fost făcut de domnul Barroso la o conferinţă de presă pe care aţi susţinut-o împreună. Pot să vă întreb dacă eforturile şi reformele sunt mai importante ca niciodată? Dar am să reformulez întrebarea: dacă Armenia a întors spatele, Ucraina nu a decis, să înţelegem că UE pune Moldova într-o lumină mai bună?

Iurie Leancă:
„Ceea ce contează în această declaraţie a preşedintelui Barroso, reiterată ulterior, la conferinţa pe care am avut-o, împreună cu preşedintele Consiliului European, domnul Rompuy şi la întâlnirea pe care am avut-o, tot pe parcursul zilei de astăzi, cu comisarul pentru Afacerile Interne, doamna Malmström, este faptul că eforturile Republicii Moldova, în această perioadă din ultimii patru ani, au fost plenar recunoscute la Bruxelles. Decizia şi anunţul că noi întrunim toate condiţiile care au fost reflectate în Planul de Acţiuni, condiţii care nu au fost un obiectiv în sine şi care ne-au permis să reformăm mai multe instituţii din Republica Moldova, să asigurăm o conlucrare mult mai bună, spre beneficiul cetăţeanului, ca să ne ajute să lucrăm mai eficient împotriva crimei organizate, să avem un sistem mult mai integru şi mai sigur de emitere a actelor de identitate – multiple beneficii. Iată, faptul că astăzi am ajuns în această zi înseamnă că, atunci când avem voinţă politică, avem sprijin din afară, putem realiza lucruri foarte importante şi aceste lucruri sunt recunoscute de către partenerii noştri. Deci e o zi, într-adevăr, foarte importantă, o fază pe care ne-am dorit-o cu toţii. Şi acum urmează ca, după summit-ul de la Vilnius, să obţinem o decizie favorabilă din partea Parlamentului European şi ulterior din partea Consiliului European, adică din partea ţărilor membre.”

Europa Liberă: Totuşi, avem această situaţie: România a îndeplinit angajamentele şi s-a amânat, deocamdată, admiterea în spaţiul Schengen. Faptul că ai îndeplinit toate condiţiile nu înseamnă neapărat că obţii ceea ce doreşti. În cazul Moldovei, să înţelegem că a existat un factor politic care a jucat un rol, ca lucrurile să fie atât de sigure?

Iurie Leancă:
„Doamnă Ursu, ceea ce s-a întâmplat astăzi este rezultatul unei analize tehnice, este rezultatul unui studiu foarte detaliat a felului cum noi am îndeplinit prima fază şi a doua fază din Planul de Acţiuni. Iată decizia pe care acum urmează să o ia Parlamentul european şi ţările membre va fi o decizie politică. Dar o decizie care se va baza foarte şi foarte mult pe această recomandare a Comisiei Europene. Să vă aduc un exemplu: vizita miniştrilor de Externe ai Ţărilor Benelux, la Chişinău, ceva timp în urmă, când dânşii foarte clar au spus la conferinţa de presă că poziţia ţărilor respective va depinde de recomandarea şi de poziţia Comisiei Europene. Deci sigur că decizia de astăzi încă nu înseamnă că avem deja regimul fără de vize, fiindcă nu s-a finalizat procesul decizional. Dar faptul că Comisia a făcut această analiză şi a luat această decizie deja este un semnal extrem de important, extrem de încurajator care ne deschide această perspectivă foarte clară să obţinem regimul fără de vize.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, dar totuşi Bruxelles-ul încearcă să ţină aproape membrii Parteneriatului Estic?

Iurie Leancă:
„Stimată doamnă Ursu, Bruxelles-ul este foarte interesat ca iniţiativa, lansată acum patru ani privind Parteneriatul Estic, să fie o iniţiativă care să însemne, în primul rând, mai multă stabilitate în regiune, mai multă prosperitate economică, ca relaţiile dintre ţările membre ale Parteneriatului să fie mult mai bune. Şi, în acelaşi timp, ca relaţia dintre ţările membre şi Uniunea Europeană să fie într-o fază ascendentă. Deci acest obiectiv de integrare economică, cum e definit în Parteneriatul Estic, şi asociere politică este spre beneficiul Uniunii Europene, dar şi spre beneficiul ţărilor din regiune. Dar eu aş vrea puţin să vă deviez atenţia de la contextul strict politic la discuţiile, pe care le-am avut astăzi aici, cu înalţii demnitari europeni. Motivul acestei vizite a fost o conlucrare foarte eficientă, la nivel de experţi, pe care am desfăşurat-o, în ultima jumătate de an, să zicem, între noi, colegii de la Bucureşti şi colegii de la Comisia Europeană, în mod special, cei care se subordonează comisarului Oettinger. Iată astăzi am avut întâlnirea cu premierul Ponta şi cu preşedintele Barroso, dar şi cu comisarul Oettinger, pentru a discuta câteva elemente foarte punctuale: cum urmărim noi acest obiectiv de interconexiune a sistemului gazier, a sistemului de energie electrică şi, bineînţeles, că am discutat şi situaţia pe reconstrucţia podurilor peste Nistru şi peste Prut. Peste Prut împreună cu România şi cu Uniunea Europeană, peste Nistru împreună cu Ucraina şi Uniunea Europeană. Iată, nu aş dori ca, pe fundalul declaraţiei pe vize care e una foarte importantă cumva să diminuăm şi importanţa acestor discuţii la fel de importante pentru viitorul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Înţeleg că întâlnirea Barroso-Leancă-Ponta a fost o premieră în această formulă care reuneşte, alături de şeful Comisiei Europene, şeful guvernului unui stat membru în Uniunea Europeană şi a unui alt stat partener.

Iurie Leancă:
„Acest element a fost menţionat de preşedintele Barroso, că, deşi este membru al Comisiei Europene, iată, deja al doilea termen, o astfel de reuniune nu prea a cunoscut, ceea ce înseamnă că suntem pe o cale sigură, fiindcă dânsul a salutat acest aranjament trilateral, sigur că, l-am salutat şi noi, şi aceleaşi cuvinte pozitive le-a menţionat domnul prim-ministru Ponta.”

Europa Liberă: Care poate fi sprijinul Comisiei pentru proiectele energetice prioritare dintre România şi Moldova?

Iurie Leancă:
„În primul rând, vă spuneam că nu este o primă acţiune. Experţii au discutat, în detalii şi, datorită efortului întreprins până acum, am stabilit, în primul rând priorităţile. Acum nu mai mergem doar pe elemente din strategie, ci avem strategia formulată într-o manieră exhaustivă şi ştim exact care sunt toate componentele. Acesta a fost cel mai important obiectiv. Astăzi am discutat împreună cu prietenii noştri de la Bruxelles şi de la Bucureşti cum să asigurăm finanţarea acestor proiecte. Iar pe transporturi am convenit să procedăm la fel, aşa după cum am făcut şi pe interconexiuni energetice, să se vadă, iarăşi, experţii şi după aceea, să facem şi o altă întâlnire la nivel înalt. Deci acum suntem în procesul de identificare a resurselor financiare atât componenta de împrumuturi, cât şi componenta de granturi. Şi am stabilit şi anumite termene pentru realizarea acestor proiecte atât de importante şi vitale pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei.”
XS
SM
MD
LG