O încurajare pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, astfel descrie directoarea „Ziarului de Gardă” Alina Radu declaraţia preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso că summit-ul de la Vilnius va porni procesul de liberalizare a regimului de vize pentru Moldova:
„Din declaraţia domnului Barroso nu a fost foarte clară data sau momentul în care Moldova va beneficia de regim fără vize. Dar a fost o declaraţie absolut înconjurătoare pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Este evident că nu toţi înţeleg în ce constă perspectiva aderării la UE, dar fiecare cetăţean înţelege că libera circulaţie va fi un mare avantaj. În acest context e doar un moment de a jubila pentru cetăţenii care sunt în aşteptare. E un moment de a jubila pentru actualele autorităţi ale Republicii Moldova. Dar e şi foarte mult de lucru pentru fiecare dintre noi. Europa oferă nişte posibilităţi, dar toate trebuie confirmate prin efort local.”
Vestea că Bruxelles-ul recomandă liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni nu l-a luat prin surprindere pe editorialistul de la „Ziarul Naţional” Petru Bogatu:
„Sincer vorbind era previzibil pentru că Republicii Moldova i s-au făcut şi anterior avansuri datorită parcursului european robust şi faptului că Republica Moldova şi-a onorat în linii mari angajamentele. Sigur că înainte de toate este şi un gest de încurajare pentru Republica Moldova în condiţiile în care ea se află sub o presiune rusească sufocantă ca şi Ucraina de altfel. UE ne mai dă o mână de ajutor aşa cum s-a întâmplat de exemplu şi cu deschiderea înainte de termen a pieţelor pentru vinurile moldoveneşti.”
Europa Liberă: Credeţi că această decizie a fost influenţată de retragerea Armeniei din Parteneriatul Estic şi de incertitudinile din Ucraina înainte de summit-ul de la Vilnius?
Petru Bogatu: „Este şi acest motiv, dorinţa UE de a încuraja Moldova în condiţiile unei înverşunate presiuni ruseşti, care au determinat Armenia să renunţe. Sunt probleme şi la Kiev. Acolo situaţia însă este puţin altă. Preşedintele Ianukovici şi actuala guvernare pur şi simplu face un joc, uneori poate cinic pentru a obţine cât mai multe dividende politice şi economice în urma acestei ciocniri geopolitice dintre Rusia, pe de o parte şi UE, şi întreaga comunitate euro-atlantică pe de altă parte.”
Europa Liberă: Dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere la Vilnius, situaţia poate să se răsfrângă asupra Moldovei?
Petru Bogatu: „Sigur că nu este bine dacă Ucraina nu semnează. Hotarele noastre estice pot avea probleme. Pot apărea dificultăţi în problema transnistreană. Chiar în ultimele luni am putut remarca că atunci când poziţiile noastre sunt apropiate în problema transnistreană apele par mai linişti la Nistru. Şi tot experienţa noastră din ultimii ani arată că Chişinăul este în mare dificultate atunci când Ucraina acţionează cot la cot cu Rusia de partea regimului separatist. Totuşi cred că Ucraina nu mai poate fi întoarsă din drumul european. Chiar şi dacă nu semnează acordul la Vilnius din punctul meu de vedere Rusia a pierdut Ucraina.”