Masacrarea unor copii si femei in orasul sirian Houla a atras condamnare in intreaga lume. Este aceasta picatura care ar putea duce la o interventie militara in Siria? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Seful statelor majore reunite ale armatei americane, general Martin Dempsey a avertizat regimul de la Damasc ca risca o interventie militara. Generalul a spus ca dupa condamnarea uciderii a peste 100 de persoane la Houla, in Consiliul de Securitate, presiunea diplomatica asupra Damascului trebuie intensificata. Asta s-a si intimplat cind un numar de tari, intre care si Statele Unite au cerut ambasadorilor Siriei sa plece.
Generalul Dempsey a spus ca Statele Unite trebuie sa fie pregatite pentru o interventie militara, „in cazul in care i se va cere”. „Exista intotdeauna o optiune militara” - a spus comandantul, continuind „De obicei liderii militari sint prudenti cind se pune problema folosirii fortei, pentru ca nu poti fi sigur ce se va intimpla. Dar acestea fiind spuse, s-ar putea ajunge la interventie militara in Siria din cauza atrocitatilor”.
Aceasta declaratie survine pe fondul presiunilor din ce in ce mai intense, facute de opozitia republicana, care-i cere presedintelui Obama sa actioneze decisiv in Siria. Rivalul presedintelui la apropiatele alegeri, Mitt Romney l-a acuzat pe Barack Obama de slabiciune si a criticat sprijinul acordat de presedinte incercarilor fostului secretar general ONU, Kofi Annan de a crea cadrul unui proces de pace.
Romney vrea ca Washingtonul sa inarmeze opozitia din Siria. El spune ca a venit vremea ca Statele Unite sa preia initiativa si sa puna capat regimului Assad. „Presedintele Obama nu poate continua sa ignore apeluri ale unor lideri din Congres, din ambele partide, care-i cer sa actioneze cu mai mare hotarire”. Republicanul sustine ca planul Annan i-a oferit lui Assad timp sa-si puna in aplicare intentiile criminale. „Baia de singe de la Houla demonstreaza ca obiectivul nostru trebuie sa fie un nou regim in Siria” - a spus Mitt Romney.
La rindul sau, fostul candidat prezidential republican, senatorul John McCain spune ca acesta este „un epidod rusinos in istoria americana”. McCain caracterizeaza pozitia administratiei Obama fata de faradelegile regimului Assad „o abdicare de la principiile Americii”.
Generalul Dempsey a fost intrebat daca modelul libian, in care NATO a asigurat acoperire aeriana in timp ce insurgentii au avansat in tara este posibil in Siria. El a raspuns, „Sint sigur ca exista scenarii din Libia care se pot aplica situatiei din Siria. Dar sint prudent cind vine vorba despre modele”.