Linkuri accesibilitate

Casa Albă anunță absența lui Barack Obama de la Summitul Asia-Pacific de la Vladivostok


Cei doi lideri au convenit să se întîlnească în iunie, pe marginea summitului G20 din Mexic.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama nu se va deplasa la summitul Asia-Pacific, gazduit in septembrie de presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Ce semnificatie are aceasta decizie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Casa Alba a confirmat ceea ce se presupunea de multa vreme in conditiile in care Summitul Asia-Pacific coincide cu Conventia Nationala a Partidului Democrat, unde Barack Obama va primi investitura partidului sau pentru alegerile prezidentiale. Conventia care se desfasoara in Carolina de Nord se va incheia cu alocutiunea presedintelui la 6 septembrie.

Ambele tari au aratat ca nu folosesc aceste absente pentru a trimite semnale politice. Sa reamintim ca anuntul Casei Albe a survenit dupa ce Putin a decis, odata instalat la Kremlin, sa nu dea curs invitatiei de a participa la Summitul G8 al democratiilor cu nivelele cele mai inalte de dezvoltare, pe care Obama il va gazdui la sfirsitul saptaminii, la resedinta sa de la Camp David, in statul Maryland.

Surse de la Casa Alba spusesera de-acum de un timp, ca o vizita la Vladivostok, in septembrie nu este posibila, atit de aproape de alegerile din Statele Unite. Obama insusi a declarat ca aceasta decizie nu trebuie interpretata ca un gest politic, la adresa Moscovei, antrenat de faptul ca Putin a hotarit sa nu vina la Camp David.

Cei doi lideri au convenit sa se intilneasca in iunie, pe marginea summitului G20 din Mexic. Este prima lor ocazie de a sta direct de vorba din 2009, cind s-au vazut la o resedinta a presedintelui Rusiei din apropiere de capitala Rusiei. A fost atunci o intilnire nu lipsita de probleme. Oficialitati ruse au negat ca Putin ar face un gest demonstrativ, absentind de la reuniunea G8, expplicatia oficiala fiind ca este ocupat cu formarea guvernului si ca va fi reprezentat de premierul Dmitri Medvedev.

Dar unii observatori cred ca mesajul ar fi ca atita timp cit Putin este la putere, Rusia nu se inclina in fata Washingtonului. Resetarea raporturilor, propusa de Barack Obama este in pericol din cauza disputelor cu privire la scutul anti-racheta si criza din Siria. Alti analisti cred ca Putin nu ar dori sa calatoreasca in Statele Unite acum si sa apara slabit de protestele, care au insotit realegerea sa in fruntea statului.

Absenta lui Putin are un oarecare avantaj politic pentru Obama. Initial cei doi urmau sa se intilneasca la Casa Alba si daca asa ar fi stat lucrurile, Obama s-ar fi expus din nou atacurilor republicane ca este prea dispus sa faca concesii tarii pe care Mitt Romney, contracandidatul sau a caracterizat-o drept principalul inamic geostrategic al Americii.

Absenta lui Obama la summitul din septembrie este mai usor de explicat pentru ca inainte de alegeri el trebuie sa se concetreze asupra scrutinului. Dar in cazul lui Putin, multi inclina sa creada ca el ar vrea sa vada mai intii daca protestele in Rusia vor continua. Altii vad in gestul sau o noua orientare de politica externa. Cei din urma cred ca Putin s-ar simti mai bine intr-o atmosfera mai apropiata de razboiul rece, ca pe vremea lui George W Bush, decit de resetarea propusa de Obama. Dmitri Suslov, un expert de la un think-tank din Moscova este de parere chiar ca e posibil ca Putin sa-l prefere pe Mitt Romney lui Obama, tocmai pentru Romney sustine ca Rusia este un rival geopolitic.
XS
SM
MD
LG