لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۴

دادخواهی برای زنان افغانستان؛ وزرای خارجه چهار کشور :« قضیه نقض حقوق زنان را به محکمهٔ بین المللی عدالت محول می‌کنیم»


زنان تحت حاکمیت طالبان درافغانستان.
زنان تحت حاکمیت طالبان درافغانستان.

وزیران خارجۀ جرمنی ،استرالیا ، کانادا و هالند از طالبان خواستند که کنوانسیون رفع همه انواع تبعیض علیه زنان (CEDAW) را رعایت کنند.

افغانستان این کنوانسیون را در سال ۲۰۰۳ امضا کرده است.

نمایندگان شماری از کشور های دیگر شامل البانیا ، بلجیم ، آیسلند ، مالیزیا ، مراکش ، پانامه ، سرالیون و سلوانیا از این درخواست حمایت کردند.

این کشور ها هشدار داده اند که قضیۀ نقض شدید حقوق زنان و دختران توسط طالبان در افغانستان را به محکمۀ بین‌المللی عدالت در هاگ محول خواهند کرد.

رقیه ساعی فعال حقوق بشر
رقیه ساعی فعال حقوق بشر

رقیه ساعی فعال حقوق بشر در گفتگو با رادیو آزادی از واکنش برخی از کشور ها در بارۀ نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان زیر حاکمیت طالبان استقبال کرد:

«به نظر من بسیار یک قدم مهم و امیدوار کننده است که کشور های جهان کم کم واکنش نشان بدهند و اقدام عملی را روی دست بگیرند به خاطر آنچه جنایتی که طالبان در افغانستان انجام می دهند. طالبان بعد از حاکمیت دوبارۀ شان در افغانستان با صدور حدود ۱۰۳ فرمان که بیش از ۹۰ فرمان آن حملۀ مستقیم به زنان بوده و زنان را از عرصه های اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی و هنری حذف کردند و زن افغانستان امروز اجازۀ حتی اساسی ترین حقوق شان که تعلیم ، تحصیل و کار کردن است در کشور خود ندارند.»

افغانستان کنوانسیون رفع همه انواع تبعیض علیه زنان را در سال ۲۰۰۳ امضا کرده است.

در مسودۀ اعلامیۀ مشترک شماری از کشور ها که پیش از نشست خبری مقام های آنان در نیویارک خبرگزاری جرمنی دی پی ای دریافت کرد، آمده است که طالبان مطابق کنوانسیون رفع همه انواع تبعیض علیه زنان گام نبرداشته اند.

استرالیا ، کانادا و هالند گفته اند که وضعیت حقوق بشری در افغانستان با گذشت هر روز خراب شده است.

تعدادی از زنان معترض افغانستان که خواهان رفع محدود های وضع شده اند.
تعدادی از زنان معترض افغانستان که خواهان رفع محدود های وضع شده اند.

کنوانسیون رفع همه انواع تبعیض علیه زنان توسط ۱۸۹ کشور تصویب شده است.

کشور های که به این کنوانسیون ملحق شده اند می توانند که کشور های دیگر امضا کننده کنوانسیون را به دلیل سرپیچی از آن به چالش بکشند.

حکومت طالبان را هیچ کشوری هنوز به رسمیت نشناخته است ؛ اما طالبان به عنوان حاکمان فعلی افغانستان برای رعایت کنوانسیون ها و معاهداتی که این کشور قبلاً امضا کرده است مسئول دانسته می شوند.

فیصله‌های محکمهٔ بین المللی عدالت الزامی است، اما برای تطبیق فیصله‌هایش میکانیزمی ندارد.

پنی وانگ، وزیر خارجهٔ آسترالیا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک به خبرنگاران گفت: "طالبان نشان دادند که حقوق بشر و آزادی های بنیادی زنان و دختران را تحقیر می‌کنند."

او افزود که طالبان درگیر یک کمپاین مداوم و سیستماتیک سرکوبی اند. او روند حقوقی علیه حکومت طالبان را که آلمان آنرا رهبری می‌کند "بی‌پیشینه" خواند.

دیده‌بان حقوق بشر می گوید که ابتکار اخیر جرمنی و چند کشور دیگر برای کشاندن طالبان به محکمۀ بین‌المللی عدالت می‌تواند سرآغاز رسیدن به عدالت در زمینۀ نقض گسترده حقوق زنان و دختران از سوی طالبان باشد.

فرشته عباسی عضو دیده بان حقوق بشر دیروز(25 سپتمبر) در شبکه اکس(تویتر سابق) در اعلامیه‌ای گفت که این اقدام ممکن است سرآغاز راهی به سوی تحقق عدالت در یک محکمۀ جهانی در زمینۀ نقض جدی حقوق بشر علیه زنان و دختران افغان از سوی طالبان باشد و نیاز است تا سایر کشورها نیز از این تلاش حمایت کنند و زنان افغان در این روند شامل شوند.

در عین حال حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان امروز(26 سپتمبر) در شبکه اکس(تویتر سابق) تبعیض جنسیتی و نقض حقوق بشر در افغانستان را رد کرده است.

فطرت گادعا کرده که حقوق بشر در افغانستان مصون است و برخی از کشورها در تلاش تبلیغات علیه طالبان هستند.

طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان در سال 2021 میلادی، دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش منع کردند. سپس زنان و دختران افغان از رفتن به پوهنتون ها منع شدند و کار زنان در بسیاری ادارات دولتی و همۀ موسسان و نهادهای غیر دولتی ممنوع اعلام شد.

XS
SM
MD
LG