سه سال قبل تنها در پنج ولسوالی ولایت بلخ کوکنار کشت میشد، اما امسال، در دومین سال منع کشت کوکنار توسط حکومت طالبان، اکثریت ولسوالیهای این ولایت شاهد کشت کوکنار بوده است.
مسوولان محلی حکومت طالبان در بلخ میگویند، عملیات تخریب مزارع کوکنار در این ولایت پایان یافته و نظامیان آنان توانستند دو هزار و ۲۶۳ جریب کشتزارهای کوکنار و ۷۶ جریب زمین را از وجو بتههای بنگ پاکسازی کنند.
محمد عیسی وثیق، سخنگوی قوماندانی امنیه بلخ میگوید، دهها دهقان نیز به اتهام کشت کوکنار دستگیر و به محاکم حکومت طالبان معرفی شده اند:
" مدیریت مبارزه با مواد مخدر امسال در تمامی ولسوالیها و حوزههای شهر مزار شریف عملیات انجام داد که در نتیجه آن صدها تن به اتهام کشت کوکنار دستگیر و هزاران جریب زمین را از وجود بتههای نشه آور پاکسازی کردند. "
کمک با دهقانانی که از کشت کوکنار منع شده اند، یکی از موارد بحث در نشست اخیر دوحه بود. بر اساس گزارشها، کشورهای اشتراک کننده تعهد کردند که در بخش تهیه کشت بدیل با آنان کمک خواهند کرد، اما از این میان تا حال تنها جاپان کمک ده میلیون دالر را اعلان کرده است.
حاجی جمیل دهقان: گندم، تخم گندم و پُندانه را به شکل قرضه برای ما بدهند و وقتی پنبه را فروختیم قرض خود را بگیرند.
حاجی جمیل، دهقان در ولسوالی شولگر ولایت بلخ میگوید، هرچند آنان امسال کوکنار کشت نکرده اند و منتظر دریافت کمک بودند، اما حال که فصل کشت و زراعت به پایان رسیده است، تا حال نیز با آنان کمک نشده است:
" گندم، تخم گندم و پُندانه را به شکل قرضه برای ما بدهند و وقتی پنبه را فروختیم قرض خود را بگیرند. تیل را ارزان کنند، چون تیل و کرایه تراکتور قیمت است، کشت و زراعت نیست. هر چیزی که حاصل خیز باشد آن را برای ما بدهند که خود را از کوکنار بی غم کنیم."
مبین، دهقان در شهر مزار شریف از مشکلات اقتصادی شکایت دارد و میگوید، دو برادرش که در یک شرکت خصوصی کار میکردند، حال بیکار استند و زمین زراعتی را که کشت کرده بودند نیز حاصل چندانی به دست آنان نداده است:
" خواست ما از حکومت این است، کسانی که درس خوانده اند برای شان مصروفیت پیدا کرده و وظیفه بدهند و کسانی که دهقان اند، برای شان کشت بدهند که مردم روز خود را پیش ببرند."
تاکید حکومت طالبان بر کاهش کشت کوکنار و موفقیت در تخریب مزارع آن در حالی است که سرمنشی سازمان ملل متحد در آخرین گزارشش در رابطه به وضعیت افغانستان گفته است که طالبان امسال توانستند از جمله هزاران هکتار کوکنار کشت شده، تنها ۴۹۵ هکتار آن را تخریب کنند.
در این گزارش گفته شده که امسال افغانستان بار دیگر شاهد افزایش تولید تریاک خواهد بود.