حکومت طالبان در افغانستان اعلام کرده که یک کمیسیون عالی را برای مبارزه با مسکرات و مواد مخدر ایجاد کرده است. صفحۀ ایکس ارگ حکومت طالبان روز شنبه با نشر اعلامیهای از برگزاری اولین نشست این کمیسیون خبر داده است.
در این اعلامیه به نقل از مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیسالوزراء حکومت طالبان آمده است که هدف از ایجاد این کمیسیون مبارزه با مواد مخدر و مسکرات در سطح کشور، یافتن کشت بدیل برای کشاورزان و درمان معتادان است. او افزوده که هیچ کسی در افغانستان اجازۀ کشت کوکنار و تولید و قاچاق مواد مخدر را ندارد.
ایجاد این کمیسیون پس از سومین نشست دوحه صورت میگیرد. هرچند حکومت طالبان در پیوند به ایجاد این کمیسیون اشارهای به نشست دوحه نکرده، اما مبارزه با مواد مخدر یکی از بحثهای مهم این نشست بود که حدود دو هفته قبل در قطر برگزار شد.
پرسش این است که آیا اقدام طالبان در برابر مواد مخدر به نشست دوحه مربوط میشود؟
اسحاق اتمر، آگاه سیاسی، میگوید که حکومت طالبان در سومین نشست دوحه تنها موضع خود را در برابر مواد مخدر روشن کرده، اما تعهدی نسپرده است. او به رادیو آزادی گفت: "طالبان در نشست دوحه کدام تضمینی به سازمان ملل متحد و جامعۀ جهانی ندادند، اما مسأله منع زرع و قاچاق کوکنار را به حیث یک دستآورد خود ارائه کردند. تاکنون حکومت طالبان در رابطه به تداوی معتادین پیشرفتهایی داشته، اما در مورد محو کشت کوکنار و بدیل معیشت برای دهقانان پیشرفتی به دست نیامده است."
در همین حال، شماری از کشاورزان که قبلاً کوکنار کشت میکردند و اخیراً مزارع کوکنارشان توسط حکومت طالبان تخریب شده است، میگویند که به دلیل عدم ارائۀ کشت بدیل با مشکلات زیادی روبهرو هستند و خسارات بزرگ مالی را متحمل شدهاند. نقیبالله و بدرالدین، دو تن از کشاورزان در ولسوالی ارگوی بدخشان به رادیو آزادی گفتند: "همه کوکنارهای ما نابود شده و هیچ چیز دیگری به ما داده نشده است. حتی کسی نپرسیده است که در بدل آن چیزی به شما بدهیم یا خیر. زمین ما حدود ۲۰ جریب زمین بود که حدود پانزده تا بیست لک افغانی برایم صدمه اقتصادی وارد کرد." "آنها زمینهای ما و ده فقیر دیگر را ویران کردند و ما را بدون هیچ چیز رها کردند. هرگز جایگزینی به ما داده نشده است."
با این حال، دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد در گزارش سالانۀ خود در مورد وضعیت مواد مخدر در جهان در سال ۲۰۲۴ گفته است که امسال کوکنار بیشتر از سال گذشته در افغانستان کشت شده و همچنان تریاک بیشتری نسبت به سال قبل حاصل خواهد شد.