اعلام رسمی حکومت قزاقستان مبنی بر حذف طالبان از فهرست گروههای «تروریستی» این کشور با استقبال حکومت طالبان روبهرو شد.
قاسم جومارت توقائیف، رئیسجمهور قزاقستان به روز دوشنبه، سوم ماه جون در دیدار با رؤسای پارلمان کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی (سی اس تی او) در آلماتا، پایتخت این کشور اعلام کرد که نام طالبان را از فهرست گروه های تروریستی قزاقستان بیرون کرده است.
او افزود:
"یکی از وظایف استراتژیک در مرحله کنونی، مشارکت فعال افغانستان در روابط منطقهای است. قزاقستان با توجه به اهمیت توسعۀ همکاریهای تجاری و اقتصادی با افغانستان مدرن و درک اینکه این رژیم ( طالبان) یک عامل بلند مدت است، طالبان را از لیست گروههای "تروریستی" خارج کرده است."
قزاقستان نخستین کشوری است که نام طالبان از فهرست گروههای "تروریستی" اش حذف شده است.
حکومت طالبان از این اقدام استقبال کرده است.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان روز سهشنبه در پیام ویدئویی منتشر شده در شبکه اکس یا توییتر سابق چنین گفته است:
"وزارت امور خارجۀ امارت اسلامی افغانستان از تصمیم قاسم جومارت توقائیف، رئیس جمهور قزاقستان استقبال میکند که نام امارت اسلامی افغانستان را از فهرست گروههای ممنوعه در قزاقستان حذف کرده است. وزارت امور خارجۀ امارت اسلامی این را گام مهمی برای رفع موانع در تقویت روابط دوجانبه میداند."
ستره محکمۀ قزاقستان در مارچ ۲۰۰۵ طالبان را به عنوان یک گروه تروریستی به رسمیت شناخت و طالبان و همکاری با آنها را در این کشور ممنوع اعلام کرد.
این درحالیست که پیش از این تصمیم قزاقستان، سرگئی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه به تاریخ ۲۶ ماه می گفت، احتمال دارد مسکو طالبان را از فهرست گروههایی که آنها را تحریم کرده، بیرون کند.
پس از آن خبرگزاری تاس روسیه به تاریخ ۲۷ می در گزارشی به نقل از ضمیر کابلوف، نمایندۀ ویژۀ رئیس جمهور روسیه برای افغانستان نوشت که بدون حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی صحبت در مورد به رسمیت شناختن حکومت طالبان اندکی زود است.
در ۲۸ می ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز در بارۀ به رسیمت شناختن طالبان به عنوان مرجع قانونی و حذف نام آنها از فهرست گروههای تروریستی گفته بود که مسکو باید دورنمای افغانستان و ایجاد روابط با طالبان را در نظر داشته باشد.
ایالات متحده به موضع گیری اخیر روسیه در مورد رفتار با طالبان واکنش نشان داده است.
هرچند تا کنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسیمت نشناخته است، سفارتهای افغانستان در شماری از کشورهای منطقه از جمله چین و روسیه به آنها تحویل داده شده است.