در افغانستان از احتمال وزش بادهای شدید، رعد و برق، بارانهای نسبتاً شدید و جاری شدن سیلابها در برخی ولایات به روز سهشنبه خبر داده شده است.
اداره هوا شناسی حکومت طالبان روز دوشنبه در صفحۀ ایکس خود نوشته است که وزش بادهای شدید با سرعت ۳۰ تا ۷۵ کیلومتر در ساعت در ولایتهای شمالی، غربی، جنوبی، مرکزی و شرقی و سالنگها پیش بینی شده است.
ریاست هواشناسی حکومت طالبان افزوده است که میزان بارانها در ولایتهای بدخشان، تخار، بغلان و پنجشیر ۱۵ تا ۲۵ میلی متر پیشبینی شده است.
در همین حال برخی از باشندگان بغلان به رادیو آزادی میگویند که از روز یکشنبه به این سو مناطقشان گواه توفان بوده است.
دادخدا، باشندۀ ولسوالی برکۀ بغلان میگوید که ساعت هشت روز یکشنبه توفان شدیدی در منطقهشان رخ داد و آنها از ترس جاری شدن سیلابها به تپهها پناه بردند:
"زمانی که طوفان و رعد و برق شد، کسانی که در خانهها و یا در خیمهها بودند بیرون شدند و سر تپهها رفتند و میترسیدند که باران و سیلاب نیاید. تقریباً هشت شب بود که طوفان رخ داد و خانواده ما هم به سر تپهها و مناطق بلندتر رفتند."
بریالی مامونزی، یک باشندۀ ولسوالی دوشی بغلان میگوید که یکشنبه شب پس از توفان در این منطقه باران و سیل شدید جاری شد:
"ساحاتی که توفان شد و سیلاب جاری شد، ساحات کیلگی، سیاه دره و دیگر مناطق دوشی مردم در اثر سیلاب خسارات مالی و جانی دیدند."
این درحالیست که از آغاز سال جاری خورشیدی به این سو افغانستان گواه حوادث طبیعی زیادی از جمله بارانهای شدید، سیلابهای ویرانگر و رانش کوه بوده است که سبب تلفات جانی و خسارات هنگف مالی برای مردم شده است.
برخی آگاهان محیط زیست میگویند که تغییرات اقلیمی در افغانستان سبب افزایش آفتهای طبیعی شده است.
خلیل احمد نادم، استاد سابق پوهنزی زمین شناسی پوهنتون کابل و آگاه محیط زیست به رادیو آزادی گفت:
"عواملی که سبب سیلاب، توفان و گرد و خاک میشود، گرم شده زمین است. چون در افغانستان تامین انرژی از سوی دولتها صورت نگرفته است و مردم برای پخت و پز از درختان و علوفهها استفاده کند که این بر قشر زمین تاثیر میگذارد و سبب ایجاد گرد و خاک میشود و زندگی مردم متاثر میشود."
او میافزاید که حکومت طالبان باید برای وضعیتهای اضطراري ناشی از حوادث طبیعی آمادگی داشته باشد.
این درحالیست که به بیان سازمان ملل متحد، افغانستان در میان ده کشور بیشتر آسیبپذیر از تغییرات اقلیمی قرار دارد که امکانات کمتری برای سازگاری با این تغییرات دارد.
بر اساس آمار برنامهٔ جهانی غذا (دبلیو اف پی) که هفتۀ گذشته نشر شد، سیلابهای اخیر در ولایتهای مختلف افغانستان حدود ۸۰ هزار تن را متاثیر ساخته است.