برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) میگوید که برای ارائۀ کمکهای عاجل به آسیبدیدگان سیلابها در افغانستان به ۱۴.۵ میلیون دلار نیاز دارد. این سازمان روز جمعه با نشر یک گزارش تازه گفته است که این مقدار پول را برای رساندن کمکهای عاجل به ۸۰ هزار نفر آسیبدیده از سیلابهای اخیر نیاز دارد.
این درحالیست که اخیراً رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از جهانیان خواسته که در بخش کمک به سیلابزدگان در افغانستان اقدام کنند. در همین حال برخی از آسیبدیدگان سیلابهای اخیر میگویند، هنوز هم نیاز شدید به کمکهای عاجل و اولیه دارند.
این سازمان روز جمعه، ۲۴ می در گزارشی گفته است که به اساس گزارشها، از تاریخ ۱۰ الی ۱۷ ماه می تعداد خانههای تخریب شده در ولایتهای بغلان، غور، تخار، بدخشان، هرات و بلخ به ۹ هزار خانه رسیده است.
دبلیو اف پی میگوید، تا حال از کشته و زخمی شدن حدود ۵۴۰ تن در این ولایتها گزارش داده شده است، اما افزوده است که امکان دارد پس از دسترسی کافی به مناطق آسیبپذیر، آمار دیگر هم افزایش یابد.
از سوی دیگر توماس ویست، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای افغانستان صبح روز شنبه در صفحۀ ایکس خود نوشته است که روز جمعه با سیرکان کایالر، رئیس ادارۀ همکاری و هماهنگی ترکیه در انقره دیدار کرده و در بارۀ کمک به آسیبدیدگان سیلابها در شمال افغانستان گفتوگو کرده است.
این درحالیست که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز پنجشنبۀ گذشته، ۲۳ می حین سخنرانی در "هفتمین جشنوارۀ بینالمللی جایزۀ مهربانی" در استانبول از جهانیان خواست که با سیلابزدگان در شمال افغانستان کمک کنند. اردوغان در بارۀ کمکهای کشورش به افغانستان گفت: "در شمال افغانستان یک تراژیدی روان است، کمک با برادران افغان را وظیفۀ خود میدانم، در قدم نخست یک کارگوی مملو از کمک بشردوستانه را به این کشور فرستادیم، ۲۴ تُن کمک به منطقه رسیده است، دیروز نیز ۴۳ واگون "ریل" کمک را به افغانستان ارسال کردیم و این بیستمین ترن است که در دو هفته گذشته به رهبری موسسۀ آفات به افغانستان ارسال کرده ایم."
در همین حال شماری از سیلابزدگان اخیر در شمال افغانستان میگویند، با گذشت دو هفته هنوز هم به اندازۀ کافی به امکانات و سهولتهای اولیه دسترسی پیدا نکردهاند. یک باشندۀ منطقۀ لقی بغلان مرکزی بدون ذکر نامش به رادیو آزادی گفت: "مردم بسیار آسیب دیده هستند، تنها نان و خیمه نیازمندیهای ما را مرفوع نمیکند، حالا مردم به شمول زنان و کودکان در هر گونه هوا و شرایط در دشت و کوهها زندگی میکنند، بیشتر از همه نیاز مردم سرپناه است."
توریالی، یک باشندۀ منطقۀ شیخ جلال ولایت بغلان، میگوید که کمکهایی که با او صورت گرفته، برایش کفایت نمیکند.
"کمی کمک شده است، اما این کفایت نمیکند، اگر امکان داشته باشد مردمی که در مناطق آسیبپذیر زندگی میکنند، باید به جاهای امن انتقال شوند و برایشان سرپناه ساخته شود."
به گفتۀ این سیلابزدگان، آنها به آب آشامیدنی صحی، سرپناه، مواد خوراکی و خدمات صحی ضروری نیاز جدی دارند.
به اساس گزارش دبلیو اف پی، بارانهای شدید و جاری سیلابهای پی هم در ماههای مارچ، اپریل و می امسال در کنار دیگر ولایتهای افغانستان، به ولایات شرقی و غربی نیز آسیب قابل ملاحظه رسانده است که در کنار تخریب زیربناهای دیگر، پلها و سرکها را تخریب کرده و دسترسی تیمهای امدادرسان را به متضرران دشوار کرده است.