سیلابهای اخیر در افغانستان در کنار تلفات و خسارات فراوان، سیستمهای آبرسانی را در ولایتهای سیلابزدهٔ افغانستان تخریب کرده است.
این موضوع را صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) ناوقت روز یکشنبه در صفحهٔ ایکس خود مطرح کرده و گفته است، مردم در زمینهٔ دسترسی به آب کافی برای نوشیدن، پخت و پز و حمام با مشکل روبهرو اند.
یونیسف گفته است که روزانه در ولایتهای سیلابزده به ۲۲ هزار نفر از طریق تانکرها، آب توزیع میکند.
این سازمان میگوید که روزانه به هر نفر ۱۵ لیتر آب آشامیدنی صحی توزیع میکند.
اما برخی از سیلابزدگان در ولایتهای مختلف افغانستان میگویند، نیاز جدی به آب دارند و هنوز هم به آب صحی آشامیدنی دسترسی کامل ندارند.
جمعه، باشندهٔ قریهٔ قورچی ولسوالی بلچراغ ولایت فاریاب میگوید، جاری شدن سیلابها چشمهها و چاههای آب آشامیدنی را گلآلود کرده است:
"سرازیر شدن سیلابها چشمهها و چاههای آب ما را گلآلود کرده و داخل آن آب رفته، از آن استفاده نمیتوانیم، ما مردم محل اشد ضرورت به آب داریم برای نوشیدن، شستشو و حمام و امورات زندگی بسیار به تکلیف هستیم."
یک باشنده ننگرهار: بیشتر از ۱۰۰ خانواده در منطقه ما آب آشامیدنی ندارند
لعل محمد، باشندهٔ قریهٔ لقیای ولایت بغلان به رادیو آزادی میگوید، با کمبود جدی آب آشامیدنی روبهرو اند:
"جای ما مکمل خراب شده از بین رفته، زندگی ما خراب شده، بردن را خو برده چیزی که مانده زیر لای شده، ضرورت به آب داریم کمبود جدی آب داریم."
عبدالله، باشندهٔ ولایت ننگرهار به رادیو آزادی مدعی است که نزدیک به ۱۴۳ خانواده در محلشان به آب آشامیدنی کافی دسترسی ندارند:
"ما تقریباً ۱۴۳ خانه هستیم در قسمت آب بسیار با مشکل مواجه هستیم، کودکان و زنان از مناطق دور آب میآورند، هوا هم بسیار گرم است و خیلی به تکلیف هستیم، میخواهیم در قسمت آب صحی آشامیدنی با ما کمک کنید."
بیش از ۲۲ ولایت افغانستان از جمله بغلان، غور و فاریاب در هفتهها و روزهای اخیر گواه جاری شدن سیلابهای شدید بودند که تلفات آنها به صدها کشته رسیده است.
سیلابها همچنان در کنار تخریب خانههای مسکونی و از بین بردن کشتزارها و تخریب دیگر زیرساختها، سیستمهای آبرسانی را در برخی مناطق از بین برده است که در حال حاضر سیلابزدگان در کنار دیگر نیازمندیها، نیاز جدی به آب آشامیدنی صحی دارند.
این درحالیست که سازمانهای مختلف بینالمللی همواره از عدم دسترسی کافی میلیونها تن در افغانستان به آب آشامیدنی صحی ابراز نگرانی کرده اند که علت اصلی آن خشکسالیها عنوان شده است.
از این میان دفتر هماهنگی امور بشردوستانهٔ ملل متحد (اوچا) در ماه جدی سال گذشتهٔ خورشیدی گفته بود که بیش از ۲۱ میلیون نفر در سراسر افغانستان به آب پاک آشامیدنی کافی دسترسی ندارند.
یونیسف هم در ماه قوس سال گذشته گفته بود که ۴۲ درصد منابع آبی افغانستان به دلیل خشکسالی طولانی خشک شده که مردم را با کمبود شدید آب آشامیدنی پاک روبهرو کرده است.