بر اساس روایت باشندگان محل و آمار وزارت داخلۀ حکومت طالبان، حملۀ شام دوشنبه بر نمازگذاران یک مسجد شیعیان به نام "امام زمان" در شهرک محمدیۀ ولسوالی گذرۀ هرات، ۶ کشته و یک زخمی برجای گذاشت.
عبدالمتین قانع، سخنگوی این وزارت در صفحۀ ایکس خود نوشت که این حمله از سوی یک فرد مسلح صورت گرفته است.
بر اساس معلومات منابع محلی، در میان کشته شدگان وکیل گذر، ملا امام مسجد، دو زن و یک کودک نیز شامل اند.
یک تن از شاهدان عینی که نخواست نامش در گزارش منتشر شود، به رادیو آزادی میگوید:
" تعداد نمازگذاران کم بود. قرار بود نماز عشا خوانده شود که افراد مسلح که سه تن بودند، یک تنشان به مسجد وارد شده و به نمازگران شلیک کرد و چون نمازگران زیاد نبود برخیها توانستند که فرار کنند و جان خود را نجات بدهند."
یک از نزدیکان عبدالعظیم جاوید، ملا امام مسجد و از کشته شدگان این حمله که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی میگوید:
"وضعیت بسیار خراب است. خانماش هم مرمی خورده است. یک پسرش ایران است و پسر دیگرش یازده ساله است، سه دختر دارد و نانآور دیگر هم ندارد. او از زمان روی کار آمدن حکومت طالبان ملا امام مسجد بود."
او میافزاید که زیاد نگران وضعیت امنتیشان هستند، زیرا حتا نمیتوانند با خاطر آرام به مسجد بروند.
این حمله واکنشهای زیادی را در پی داشته است.
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان در صفحۀ ایکس خود این حمله را تروریستی و خلاف تمام موازین دینی و بشری خوانده است.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی در نظام جمهوری پیشین در صفحۀ ایکس خود این حمله را "بزدلانه" خوانده است.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، سفارتهای ایران و ترکیه در کابل و برخی از مقامهای نظام جمهوری پیشین این حمله را محکوم کردند.
یوناما در صفحۀ ایکس خود خواستار تحقیقات و پاسخگو قرار دادن عاملان این حمله و تأمین امنیت شیعیان شده است.
سفارت ترکیه در کابل هم در صفحۀ ایکس خود به خانوادۀ قربانیان این حمله تسلیت گفته و افزوده است، حملهای را که در آن افراد بیگناه کشته شوند و دیگر حملات تروریستی را محکوم میکند.
در همین حال سفارت ایران در کابل در صفحۀ ایکس خود نوشته که برای تقویت مبارزه با تروریسم آمادۀ همکاری با طالبان است.
تا کنون مسئولیت این حمله را فرد و یا گروهی به عهده نگرفته است، اما پیش از این مسئولیت بیشتر حملات بر شیعیان افغانستان را شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفته است.
پیش از این سازمان عفو بینالملل در گزارش خود که ۲۳ اپریل منتشر شد، در بارۀ وضعیت حقوق بشری اقلیتهای مذهبی در افغانستان ابراز نگرانی کرده بود.
همچنان ریچاد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان در گزارش ماه فبروری خود در بارۀ افغانستان گفت، در فاصلۀ ماه سپتامبر ۲۰۲۳ تا جنوری ۲۰۲۴ حداقل هفت حمله را ثبت کرده که بر علیه شیعیان انجام شده و این آمار در مقایسه با نه ماه اول سال ۲۰۲۳ افزایش نگران کنندهای را نشان میدهد.