لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۲۳

حصارکشی ایران در امتداد مرز های افغانستان؛ ایرانی ها از چی هراس دارند؟


آخرین پوسته مرزی ایران در نزدیک سرحد افغانستان. ایرانی ها از تهدیدات امنیتی که در افغانستان وجود دارد، خوف دارند و در جریان سه سال گذشته پوسته های نظامی خود را تقویت کرده اند
آخرین پوسته مرزی ایران در نزدیک سرحد افغانستان. ایرانی ها از تهدیدات امنیتی که در افغانستان وجود دارد، خوف دارند و در جریان سه سال گذشته پوسته های نظامی خود را تقویت کرده اند

مقام‌های ایرانی از آغاز روند حصارکشی از جمله ساخت دیوار سمنتی به ارتفاع ۴ متر و نصب سیم خاردار در امتداد مرزهای شرقی، شمالی و شمال‌شرقی این کشور با افغانستان و ترکمنستان خبر داده است.

به گزارش برخی رسانه‌های ایرانی، حسن مکفی، فرمانده آماد و پشتیبانی منطقۀ شمال شرق نیروی زمینی ارتش ایران روز دوشنبه، ۱۰ ثور گفته است، اجرای این طرح برای ایران ۳ میلیارد دالر هزینه دارد.

تسنیم یکی از رسانه‌های ایران به نقل از مکفی نوشته است، این حصارکشی که اجرای آن ۳ سال زمان خواهد برد و شامل اعمار جادۀ اصلی نیز خواهد بود.

به گفتۀ او، طول دیوار مرزی ایران با افغانستان که در حال اعمار است، ۳۰۲ کیلومتر است.

ایران برای حسارکشی درامداد مرز های خود سه میلیارد دالر مصرف میکند

مقام‌های ایرانی به تازگی در بارۀ علت این حصارکشی چیزی نگفته اند، اما حدود ۹ ماه پیش امیر عبداللهیان، وزیر خارجۀ ایران با نگرانی از فعالیت شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) در افغانستان گفته بود که افغانستان و ایران ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند و بنا بر این هرگونه رشد این گروه در افغانستان بر امنیت ایران تاثیر می‌گذارد.

او این موضوع را در گفتگو با خبرگزاری ایسنای ایران مطرح کرده بود.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در این باره تا زمان نشر گزارش پاسخ نداد، اما مقام‌های طالبان پیش از این بارها اطمینان داده اند که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان متوجه دیگر کشورها نخواهد شد.

اسحاق اتمر آگاه امور سیاسی
اسحاق اتمر آگاه امور سیاسی

اما شماری از آگاهان امور نظامی و سیاسی نگرانی‌های امنیتی ایران را بجا می‌دانند.

به گفتۀ آنان، دلیل دیگر احداث این دیوار مرزی از سوی کشور ایران، مدیریت ورود قاچاقی افغانان به آن کشور است.

اسحاق اتمر، آگاه نظامی و سیاسی می‌گوید، ایران با احداث این دیوار مرزی قصد جلوگیری از ورود مهاجرین غیرقانونی به خاک‌اش و تهدیدات امنیتی از افغانستان را دارد:

" مسأله امنیتی هم یک بخشی از این بوده می‌تواند، تهدیداتی که امروز در افغانستان موجود است می‌تواند که کشورهای منطقه را بی‌ثبات بسازد و از این خاطر ایرانی‌ها تصمیم به این کار گرفتند."

اختر راسخ آگاه امور امنیتی به رادیو آزادی گفت:


"من فکر می کنم که دیوار ساختن در مرز های افغانستان در منطقه تامین امنیت و یا امن و ثبات تامین نمی شود، فقط زمانی در جغرافیای ما و در منطقه امنیت تامین خواهد شد که استخبارات جهانی و بلخصوص استخبارات سی ای اِی، ک گ بی روس‌ها و چین و ایران و پاکستان به تفاهم همدیگر تصمیم بگیرند که در منطقه دیگر گروپ‌های نیابتی ترورستی را تربیت و تمویل نکنند‌".

طارق فرهادی، آگاه سیاسی هم موضوع حصارکشی ایران را به نگرانی‌ها امنیتی این کشور و همچنان مشکلات داخلی آن ربط می‌دهد:

"ایران با مشکلات گوناگون امنیتی دست و پنجه نرم می‌کند، من جمله حملاتی که در زیارت شاه چراغ شده و در کرمان شده که عناصر نفوذی از سرحد شاید افغانستان یا بلوچستان آنجا رسیده بوده و در عین حال در داخل ایران مشکلات دیگری است، من جمله گروه‌های جدایی طلبی که در سیستان و بلوچستان هستند و اما این دیوار سرحدی را که می‌خواهند بسازند در صورتیکه روابط تجارتی بین کشورها خدشه‌دار نشود، کار خود شان است."

طارق فرهادی تحلیلگر سیاسی
طارق فرهادی تحلیلگر سیاسی

این درحالیست که در ماه جدی سال گذشته در دو انفجار در مراسم یاد بود از سالروز کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق شاخۀ بیرون مرزی سپاه پاسداران، حدود ۹۰ نفر کشته و ۲۸۴ نفر زخمی شدند که شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این انفجارها را به عهده گرفت.

یک روز پس از این حمله احمد واحدی، وزیر داخلۀ ایران از اجرای طرح انسداد مرزی این کشور با افغانستان و پاکستان خبر داده بود.

پیش از این هم بارها کشورهای همسایۀ افغانستان و کشورهای منطقه از تهدیدات احتمالی امنیتی از افغانستان زیر حاکمیت طالبان به دلیل حضور و فعالیت گروه‌های ترورستی ابراز نگرانی کرده اند.

هر چند حکومت طالبان بارها چنین نگرانی‌ها را بی‌مورد خوانده، اما پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت چندین حملۀ خونین در افغانستان را به عهده گرفته است.

XS
SM
MD
LG