لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۵۵

دیدبان حقوق بشر خواهان وضع تحریم بر کمیته ملی المپیک افغانستان شده است


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

دیدبان حقوق بشر از کمیته بین‌المللی المپیک (آی او سی) خواسته تا به دلیل وضع محدودیت به ورزش زنان افغان از سوی طالبان، بر کمیته ملی المپیک افغانستان تحریم اعمال کند.

این سازمان روز پنجشنبه در گزارشی همچنان تأکید کرده که این محدودیت تا زمانی‌که زنان و دختران از حق شرکت در ورزش برخوردار شوند، بر کمیته ملی المپیک افغانستان که از سوی طالبان اداره می‌شود، ادامه یابد.

گزارش افزوده که پس از تسلط طالبان بر افغانستان کمیته بین‌المللی المپیک به کمیته ملی المپیک افغانستان در کنترل طالبان، کمک مالی ارائه کرده‌است.

به‌گفته این سازمان در گذشته نیز کمیته ملی المپیک افغانستان در بخشی از دوره اول طالبان بین سال‌های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳ به دلیل ممنوعیت شرکت زنان در مسابقات، از سوی کمیته بین‌المللی المپیک تحریم شده بود و تیم‌های افغانستان حق اشتراک در مسابقات بین‌المللی المپیک را نداشتند.

طالبان زنان را از تحصیل و فعالیت های اجتماعی و ورزشی منع کرده اند
طالبان زنان را از تحصیل و فعالیت های اجتماعی و ورزشی منع کرده اند

این گزارش که "مستندات خشونت‌های جنسی و جنسیتی در برابر زنان ورزشکار" در شماری از کشور ها از جمله افغانستان، مالی، هائیتی و جاپان را پوشش می‌دهد در اختیار گزارش‌گر ویژه سازمان ملل متحد در حوزه خشونت علیه زنان و دختران در ورزش قرار داده شده تا به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه شود.

دیدبان حقوق بشر در این گزارش افزوده که بر بنیاد مصاحبه‌ها با زنان ورزشکار افغان که در افغانستان مخفی شده یا در کشورهای دیگر پناهنده شده‌اند، بسیاری از زنان و دختران ورزشکار در تبعید به دنبال به رسمیت شناخته شدن به‌عنوان تیم ملی افغانستان هستند.

در این حال سعدیه برومند ورزشکار افغان در اروپا و عضو پیشین تیم ملی مشت‌زنی (بوکسینگ) افغانستان می‌گوید که آنان برای تمرین و اشتراک در مسابقات ورزشی نیاز به حمایت دارند.

او همچنان در صحبت با رادیو آزادی گفت وضع محدودیت مالی بر کمیته ملی المپیک در افغانستان در رفع محدودیت‌ها چندان اثرگذار نخواهد بود:

“می‌توانند که یک تیم مهاجرین در خارج از کشور جور کنند و آن‌ها را حمایت کنند که حداقل آن‌هایی را که تمرین می‌کنند و می‌توانند مسابقه کنند آن‌ها را به مسابقات بفرستند تا وقتی‌که دوباره اوضاع در افغانستان خوب شود و دختران باز هم بتوانند از مراحل ابتدایی شروع کنند و به تیم ملی بیایند.”

حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره‌ شان بر افغانستان در کنار دیگر محدودیت‌ها بر زنان و دختران، ورزش زنان را منع کرد که برخی آنان در داخل افغانستان اند و شماری دیگر کشور را ترک کردند و همچنان توانستند به گونه انفرادی در شماری از مسابقات ورزشی در سایر کشورها اشتراک کرده و دستآورد های داشته باشند.

براساس گزارش دیدبان حقوق بشر از زمان حاکمیت دوباره طالبان بر قدرت در اگست ۲۰۲۱، هزاران زن و دختر از حق ورزش محروم شده‌اند و طالبان ورزشکاران را با خشونت تهدید کرده‌اند.

تیم ملی کریکت افغانستان در جریان دو سال گذشته در رقابت های بین المللی حضور یافته و دستآورد هایی نیز داشته است
تیم ملی کریکت افغانستان در جریان دو سال گذشته در رقابت های بین المللی حضور یافته و دستآورد هایی نیز داشته است

دیدبان حقوق بشر افزوده که پس از آن برخی از زنان و دختران ورزشکار افغان مخفی شدند و تلاش کردند تا شواهد مرتبط با ورزش از جمله مدال‌ها و لباس‌های ورزشی خود را از بین ببرند.

دیدبان حقوق بشر در این گزارش خود همچنان به پرونده‌های آزار و اذیت جنسی زنان و دختران ورزشکار پرداخته و با انتقاد از عدم پیگیری پرونده آزار و اذیت جنسی شماری از دختران ورزشکار از سوی کرام‌الدین کریم رئیس سابق فدراسیون فوتبال افغانستان در زمان جمهوریت نوشته که کریم هرگز به‌خاطر این کارش دستگیر نشد.

کرام‌الدین کریم اتهام‌ها بر خودش را بی‌اساس دانسته، اما فیفا یعنی فدراسیون بین‌المللی فوتبال علاوه بر یک میلیون دالر جریمه، او را از حضور در هر گونه فعالیت مربوط به فوتبال محروم کرده‌است.

کریم به آزار و اذیت جنسی شماری از اعضای تیم ملی فوتبال بانوان افغانستان در نظام جمهوری متهم بود و مورد پیگرد قرار داشت.

XS
SM
MD
LG