لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۵۳

عدم اشتراک طالبان در نشست دوحه چی تاثیری بر تصامیم و بحث ها خواهد داشت؟


امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان و انتونیوگوتریش سرمنشی سازمان ملل
امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان و انتونیوگوتریش سرمنشی سازمان ملل

برخی از آگاهان سیاسی و دیپلوماتان پیشین می‌گویند، حکومت طالبان با شرکت نکردن در نشست دو روزۀ دوحه، فرصت‌هایی را که داشت از دست خواهد داد.

آنان به رادیو آزادی گفتند که سازمان ملل متحد و جهان با برگزاری نشست دوحه نشان دادند که افغانستان هنوز هم در اولویت آنان قرار دارد، اما به باور آ‌نان، عدم اشتراک طالبان مشکلات را بیشتر خواهد کرد.

سمیع یوسفزی، آگاه سیاسی به رادیو آزادی گفت:

"عدم اشتراک طالبان در این نشست خود طالبان را بیشتر متضرر خواهد ساخت، زیرا جامعهٔ جهانی می‌خواست که آهسته آهسته با طالبان تعامل کند، اما جامعهٔ جهانی به خاطر عدم اشتراک آن‌ها بار دیگر ناامید خواهد شد و فکر خواهد کرد که دیگر روابط داشتن با طالبان شاید مفید نباشد."

او‌ می‌گوید، عدم نرمش طالبان در زمینۀ حقوق زنان ممکن است هماهنگی میان کشورها را بر ضد طالبان در این نشست افزایش دهد.

سمیع یوسفزی، آگاه سیاسی
سمیع یوسفزی، آگاه سیاسی

اما به گفتهٔ یوسفزی، افغانستان پس از نشست دوحه نیز برای جهان مهم خواهد بود و به مبارزه‌شان در زمینهٔ حقوق زنان و‌ حقوق بشر ادامه خواهند داد.

اسحاق اتمر، دیگر آگاه سیاسی به انتخاب نمایندهٔ ویژه از سوی سازمان ملل متحد برای افغانستان در نشست دوحه تأکید می‌کند که طالبان پیش از این با آن ابراز مخالفت کرده‌اند.

وزارت خارجهٔ حکومت طالبان گفته است، اگر سازمان ملل متحد در این نشست برای افغانستان نمایندهٔ ویژه‌ تعین کند، آن‌ها هیچ نوع همکاری با این سازمان نخواهند کرد.

اما اسحاق اتمر می‌گوید، عدم همکاری طالبان مخالفت‌ها را بیشتر از پیش خواهد کرد.

"من فکر می‌کنم اگر مسؤلیت نمایندهٔ ویژه شکل اجرایی داشته باشد، این برای طالبان بسیار دشوار خواهد بود، زیرا طالبان نشست را تحریم کردند و طبعاً تصمیم نشست را نیز نمی‌پذیرند، بنا بر این تقابل طالبان و جامعهٔ جهانی به ویژه شورای امنیت بیشتر از پیش جدی‌تر خواهد شد."

نشست دوحه بیشتر بر چگونگی افزایش تعامل جهان با افغانستان متمرکز است.

تعین یک نمایندۀ ویژۀ دیگر برای افغانستان بخش مهم دیگر آجندای این نشست است.

سازمان ملل متحد از نمایندگان حکومت طالبان نیز در این نشست دعوت کرده بود، اما طالبان از اشتراک در این نشست خودداری کردند.

زردشت شمس دیپلومات پیشین افغانستان
زردشت شمس دیپلومات پیشین افغانستان

زردشت شمس، دیپلومات پیشین افغانستان می‌گوید، به نظر می‌رسد طالبان برعکس ادعاهایشان بجای تعامل، سیاسیت تقابل را در پیش گرفتند:

"طالبان برعکس ادعایشان سیاست تقابل را در پیش گرفتند و به نظر می‌رسد آن‌ها آهسته آهسته بر سیاست خشک‌شان که در حکومت گذشته‌شان داشتند بر می‌گردند و این سیاست گوشه‌گیری نه به نفع افغان‌ها است و نه به نفع منطقه و جهان."

شمس می‌گوید، ممکن است پس از نشست دوحه، کشورهای قدرتمند جهان به تعامل با طالبان فکر کنند و روابط‌شان را با طالبان به سطح بسیار پایینی برسانند که به گفتهٔ او خبر خوبی برای افغان‌ها نخواهد بود.

نشست دو روزۀ دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد روز یک‌شنبه با حضور نمایندگان ویژه ۲۵ تا ۲۸ کشور و سازمان‌های منطقه‌ای برای افغانستان آغاز شد.

گفتنی ا‌ست، در این نشست لطف‌الله نجفی‌زاده به نماینده‌گی از فعالان مدنی افغانستان و محبوبه سراج، میترا مهران و شاه گل رضایی به نمایند‌گی از فعالان حقوق زنان شرکت کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG