لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۴۸

واکنش‌ها به نتایج نشست دوحه


دوحه پایتخت قطر
دوحه پایتخت قطر

همزمان با پایان دومین نشست دو روزۀ دوحه در بارۀ افغانستان با حضور نمایندگان ویژۀ کشورها برای افغانستان، این نشست و نتایج آن واکنش برخی احزاب سیاسی، مقام‌های نظام پیشین و فعالان مدنی و زنان را برانگیخته است.

به باور آنان، نتایج این نشست توقعات و انتظارات آنان را که همانا ایجاد یک تغییر در اوضاع افغانستان بود، برآورده نکرده است.

از این میان حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاح‌الدین ربانی دعوت نشدن احزاب و جریان‌های سیاسی در این نشست را خلاء جدی خوانده و گفته است که برای ایجاد یک گفت‌وگوی همه‌شمول نمایندگان مردم‌سالاری باید حضور داشته باشند.

صلاح الدین ربانی
صلاح الدین ربانی

این حزب با نشر اعلامیه‌ای از موضوعات مورد بحث نشست دوحه استقبال کرده، اما افزوده است که تمرکز یکجانبه بالای طالبان و انعطاف‌ غیرواقع‌بینانه برای تمکین به شرط‌های آنها در نشست‌های بعدی در بارۀ افغانستان، می‌تواند بر تلاش‌های داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی برای حل بحران جاری افغانستان آسیب جدی وارد کند.

فضل محمود فضلی، رئیس ادارۀ امور نظام جمهوری پیشین افغانستان نیز در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود نوشته است که سازمان‌های دولتی و غیردولتی خارجی نمی‌توانند بحران کنونی افغانستان را حل کنند، زیرا به باور او، در حال حاضر این حکومت طالبان است که افغانستان را منزوی کرده و افغان‌ها را گروگان گرفته است.

رحمت الله نبیل
رحمت الله نبیل

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی در نظام جمهوری پیشین و فعال سیاسی در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود برگزاری این نشست را برای مردم افغانستان مهم خوانده، اما افزوده است که اشتراک و عدم اشتراک طالبان در این نشست با چالش‌هایی به همراه بود.

به باور نبیل، از طالبان در این نشست دعوت شده بود و اشتراک‌ شان به معنای حمایت از انتصاب نماینده ویژۀ ملل متحد برای افغانستان بود که نشان دهندۀ به رسمیت شناختن نیاز به گفت‌وگو با سایر جناح‌های سیاسی افغان است.

آقای نبیل افزوده است که طالبان با عدم شرکت مرتکب اشتباه راهبردی شدند.

حکومت طالبان تا به حال در بارۀ نتایج نشست دوحه تبصره نکرده، اما سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر روز دوشنبه یک بار دیگر تاکید کرد که تعیین نمایندۀ ویژه دیگر ملل متحد برای افغانستان قابل پذیرش نیست.

وزارت خارجۀ حکومت طالبان هم پیش از آغاز نشست دوحه اعلام کرد که به دلیل پذیرفته نشدن شرط‌هایش، شرکت در این نشست را ثمر بخش نمی‌داند.

این در حالی است که آنتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد روز دوشنبه اعلام کرد که در نشست دوحه بر سر برخی نقاط کلیدی از جمله ایجاد یک حکومت فراگیر، تأمین حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و افغانستان صلح آمیز و مدغم با جهان توافق نظر وجود داشت.

اما برخی فعالان سیاسی و حقوق زنان مدعی اند که انتظارات آنها از نشست دوحه برآورده نشده است.

زرغونه ولی، فعال حقوق زن و مسئول اجماع بین المللی زنان افغانستان در بیرون مرز مدعی است که این نشست نتایج مثبتی نداشته است:
"‌نمایندگان تمام جهات جنگ و یا تمام مخالفین اعم از طالبان و جبهات ضد طالبانی، فعالین حقوق بشر، حقوق زن و معترضان داخل افغانستان حضور نداشتند. یک گفتمان زمانی می‌تواند نتایج مثبت داشته باشد که تمام جهات جنگ و یا تمام جهات مخالف روی هدف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در یک گفتمان حضور داشته باشند."

صلاح الدین سعیدی، عضو حزب محور ملیهم در بارۀ این نشست به رادیو آزادی گفت:
"این کنفرانس به گلی گویی‌ها ختم شد. هر چند سرمنشی ملل متحد گفت که نشست‌های بعدی برگزار خواهد شد، اما این نشست توقعات مردم افغانستان را برآورده نکرد."

نشست دو روزۀ دوحه به تاریخ ۱۸ و ۱۹ فبروری با حضور نمایندگان ویژۀ بیش از ۲۵ کشور و سازمان منطقه‌ای برای افغانستان در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد.

در این نشست ۴ تن به نمایندگی از جامعۀ مدنی و فعالان حقوق زنان افغانستان نیز شرکت کرده بودند.

پیش از برگزاری این نشست، سازمان‌های مختلف حقوق بشری، فعالان حقوق زنان و اقشار مختلف افغانستان از ملل متحد خواسته بودند که در این نشست بر وضعیت اقتصادی، زنان، حقوق بشر به ویژه حق آموزش و کار زنان و تشکیل یک حکومت فراگیر در افغانستان گفت‌وگو شود. موردهایی که سرمنشی ملل متحد نیز به آنها اشاره کرد.

XS
SM
MD
LG