انتونیو گوتیرش، سرمنشی سازمان ملل متحد در جریان دومین و آخرین روز نشست دوحه نکات مهم مورد بحث بین کشورهای شرکت کنندۀ این نشست را روشن کرد.
انتونیو گوتیرش در یک کنفرانس خبری با رسانهها نشست دوحه را سازنده خواند و افزود که در مورد موضوعات کلیدی اتفاق نظر وجود دارد.
او مبارزه با هراسافگنی، ایجاد حکومت همهشمول، حمایت از حقوق بشر به ویژه حقوق دختران و زنان افغان و افغانستان صلح آمیز و مدغم با جهان را از نکات مهم یاد کرد که جامعهٔ جهانی با آن موافق است.
گوتیرش گفت، این همه مواردی اند که تا کنون عملی نشده و جامعهٔ جهانی در مورد آن نگران است.
او در ادامه افزود:
"طالبان فکر میکنند که رسیدگی به نگرانیهای جهان مسئولیت آنها نیست و از جهان هم انتظار دارند تا آنها را به رسمیت بشناسد، جامعهٔ جهانی فکر میکند که به نگرانیهای آنها هیچ رسیدگی نشده و با این حال آنها نمیتوانند که برای به رسمیت شناختن با طالبان تعامل کنند."
سرمنشی سازمان ملل متحد همچنان تأکید کرد که افغانستان نباید به پناگاه امنی برای هراسافگنان مبدل شود و آنها خواستار افغانستان هستند که با خود، همسایهگان و جهان در صلح باشد.
گوتیرش با اشاره به عدم اشتراک طالبان در نشست دوحه گفت، نامۀ طالبان را برای اشتراک در نشست دریافت کرده بود که خواستهایشان به معنای نقض حقوق دیگر افغانها و در تضاد با اصول بینالمللی بود.
سرمنشی ملل متحد در این نشست در مورد انتخاب نمایندهٔ این سازمان برای افغانستان گفت، هماهنگیها در این مورد انجام شده است و یک هیئت با صلاحیت انتخاب خواهد شد که همه جوانب به شمول طالبان دخیل باشد.
سرمنشی سازمان ملل متحد همچنان به راهکار یا نقشۀ سیاسی آینده در افغانستان اشاره کرد، اما افزود که هنوز راه زیادی در پیش است.
حکومت طالبان تاکنون به اظهارات سرمنشی سازمان ملل متحد پاسخی نداده است، اما پیش این حکومتشان را همهشمول دانسته و مدعی شدهاند که حقوق همه افغانها به شمول زنان در چارچوب شریعت اسلام تأمین است.
نشستهای نمایندگان جامعۀ مدنی افغانستان نیز در نشست دوحه جریان دارد و بر اساس گزارشها، در کنار شرکت در نشست هایعمومی، با نمایندگان کشورهای مختلف نیز دیدار کردند.
اما سفارت روسیه امروز در کابل طی یک اعلامیه نوشته است که نمایندگان آنها در نشست دوحه با افغانهایی که به نمایندگی از جامعۀ مدنی و زنان افغانستان به این نشست آمدهاند، شرکت نخواهد کرد.
این سفارت روز دوشنبه در یک اعلامیه مدعی شد که روند گزینش این نمایندگان شفاف نبوده است.
هم زمان با این یو شیائوونگ، نمایندۀ چین در حاشیه نشست دوحه بر اظهارات سرمنشی سازمان ملل متحد تأکید کرد و گفت که در افغانستان به یک سیستم حکومتی معتدل نیاز است.
او همچنان گفت رسیدن به صلح، ثبات و بازسازی در این کشور نیاز است و به گفتۀ او، در نشست دوحه شماری از کشورها نیز خواستار آزادی داراییهای منجمد شدۀ افغانستان شده اند.