لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۳۰

برخی کارشناسان: عدم اشتراک طالبان در نشست دوحه انزوای بین المللی آنها را عمیق‌تر می‌کند


امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان و آنتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد
امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان و آنتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد

شماری از آگاهان امور سیاسی از تصمیم حکومت طالبان مبنی بر عدم شرکت در نشست دو روزۀ دوحه در بارۀ افغانستان انتقاد کرده و آن را اشتباه عنوان می‌کنند.

در نشستی که به میزبانی سازمان ملل متحد و با اشتراک نمایندگان ویژۀ ۲۵ کشور و سازمان منطقه‌ای در امور افغانستان به روز یک‌شنبه آغاز شده و دوشنبه نیز ادامه خواهد یافت از حکومت طالبان نیز به این نشست دعوت شده بود.

با آنکه پیش از این فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگ‌ کنندۀ ویژۀ سازمان ملل متحد برای افغانستان ابراز امیدواری کرده بود که طالبان تحت رهبری یک هیئت ارشد در این نشست شرکت کنند، اما حکومت طالبان ناوقت روز شنبه به گونۀ تلویحی از عدم اشتراکش در این نشست خبر داد.

در اعلامیۀ وزارت خارجۀ حکومت طالبان در این مورد آمده است که حکومت طالبان به سازمان ملل متحد واضح کرده که اگر به عنوان یگانه طرف مسئول در نشست پیش‌رو در دوحه اشتراک کند و زمینۀ مذاکرات روشن روی تمامی مسائل به سطح بلند میان هیئت افغانستان (طالبان) و سازمان ملل متحد فراهم شود، اشتراک طالبان ثمر بخش خواهد بود.

اما بر اساس اعلامیه، بنا بر عدم پیشرفت در این بخش، حکومت طالبان اشتراک بی‌نتیجه در این نشست را موثر ندانسته است.

علی احمد جلالی، وزیر داخلۀ پیشین افغانستان و استاد در پوهنتون دفاع ملی در واشنگتن
علی احمد جلالی، وزیر داخلۀ پیشین افغانستان و استاد در پوهنتون دفاع ملی در واشنگتن

علی احمد جلالی، وزیر داخلۀ پیشین افغانستان و استاد در پوهنتون دفاع ملی در واشنگتن در صفحۀ ایکس خود نوشته است که خودداری رژیم طالبان از شرکت در نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد می‌تواند انزوای بین المللی آنها را عمیق‌تر کند.

او افزوده که این تصمیم همچنان ممکن است اعتبار حکومت طالبان را به‌عنوان طرفی برای حل‌ و فصل سیاسی از طریق مذاکره با سایر بخش‌های مرتبط جامعۀ افغانستان کاهش دهد.

در عین حال میرویس آشفته، آگاه امور سیاسی می‌گوید، با عدم اشتراک طالبان در نشست دوحه، امکان دارد به تدریج ابتکار عمل از دست حکومت طالبان و حامیان آن خارج شود.

او در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"امکان این می‌رود که اگر قطب مخالف در برابر آمریکا بتواند تعداد از کشورهای دیگر را به جانب خود بکشاند در آن صورت احتمال این که ابتکار عمل از دست طالبان و حامیانش خارج شود به تدریج از همین امروز و فردا رقم خواهد خورد."

طارق فرهادی، آگاه امور سیاسی
طارق فرهادی، آگاه امور سیاسی

طارق فرهادی، دیگر آگاه امور سیاسی به رادیو آزادی می‌گوید، حکومت طالبان با خودداری از شرکت در نشست دوحه منافع گروهی خود را نسبت به منافع ملی اولویت داد و این سبب خواهد شد که وضعیت اقتصادی افغانستان بدتر و انزوای آن بیشتر شود:
"در افغانستان نتیجۀ این تصمیم این خواهد بود که وضعیت اقتصادی بدتر می‌شود جوانان متعدد از این که افغانستان از دنیا دور می‌شود و در انزوا باقی می‌ماند، ناامید می‌شوند و تعداد زیادی جوانان با فامیل‌های شان به مهاجرت ادامه می‌دهند و اگر پنج سال بعد هم به این تصمیم طالبان نگاه کنیم این یک تصمیم حکیمانه حتی برای خودشان هم نبوده است."

حکومت طالبان در حالی از شرکت در دور دوم نشست دوحه خودداری کرده که در چند روز گذشته دعوت آن به این نشست از سوی ملل متحد، مورد انتقاد شماری از فعالان حقوق زنان و جریان‌های سیاسی مخالف طالبان قرار گرفته بود.

دور نخست نشست دوحه در ماه می ۲۰۲۳ میلادی هم به میزبانی آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد برگزار شده بود، اما در آن نشست از حکومت طالبان دعوت نشده بود که با انتقاد شدید طالبان روبه‌رو شده بود.

مرتبط

XS
SM
MD
LG