لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۵۴

توقعات شماری از نهادهای حامی حقوق بشر و رسانه‌ها از نشست دوحه


دوحه پایتخت قطر
دوحه پایتخت قطر

شماری از نهادهای حامی حقوق بشر و رسانه‌ها در دومین روز نشست دوحه در بارۀ افغانستان، توقعات‌شان را از این نشست بیان کردند.

گروه هماهنگی عدالت انتقالی با انتشار اعلامیه‌ای در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود در پیوند به این نشست بیان کرده است که نمایندگان قربانیان جنگ در هر روندی که در بارۀ یافتن راه حل برای افغانستان باشد، باید حضور داشته باشند و نظریات‌شان شنیده شود.

این گروه افزوده است که شنیدن صدای قربانیان در همه بحث‌ها در بارۀ حال و آیندۀ افغانستان، نه تنها که باید شنیده شود بلکه در مرکز تصمیم گیری‌ها و ایجاد یک راه حل جامع و منصفانه در نظر گرفته شود.

از سوی دیگر محمد، سرباز اردوی ملی جمهوری پیشین در ولایت هلمند که در اثر انفجار ماین هر دو دست و پایش قطع شده اند، می‌گوید که خواست او پایان درگیری و برقراری صلح است:
"چهل و پنجاه سال می‌شود که جوانان خود را از دست دادیم، برخی آنها پاها و دست‌های خود را از دست داده‌اند، برخی چشم‌های خود را از دست داده‌اند. خواست ما این است که در وطن ما امنیت بیاورند ما به امنیت ضرورت داریم."

از سوی هم مرکز خبرنگاران افغانستان نیز با صدور اعلامیه‌ای از جامعۀ جهانی می‌خواهد که رسیدگی به نگرانی‌ها و موانعی را که رسانه‌ها و خبرنگاران افغانستان با آن مواجه می‌شوند، در اولویت قرار دهد.

این نهاد حامی خبرنگاران خواستار اصلاح قانون رسانه‌ها و دسترسی به اطلاعات و لغو بیش از ۱۵ دستورالعمل صادر شده توسط حکومت طالبان هستند که با قوانین رسانه‌ای موجود در تضاد است.

مرکز خبرنگاران افغانستان از نمایندگان جامعۀ بین‌المللی می‌خواهد که از رسانه‌های افغانستان برای فعالیت مستقل و پایدار حمایت کند و با حمایت از خبرنگاران زیر تهدید، حفاظت و توانمندسازی خبرنگاران زن افغان را در اولویت قرار دهد تا از مشارکت فعال آنها در رسانه‌ها اطمینان حاصل شود.

سمیه ولی‌زاده، مسئول کمیته دادخواهی این مرکز به رادیو آزادی گفت:
"در این نشست که در دوحه صورت گرفته است، انتظار ما از جامعۀ بین‌المللی این است که در کنار رسانه‌ها، خبرنگاران و نهادهای حامی خبرنگاران قرار بگیرند تا تغییراتی در نشرات رسانه صورت بگیرد."

حضرت سالک، یکی از خبرنگاران در افغانستان می‌گوید، فعالیت خبرنگاران در افغانستان تحت سانسور است و دسترسی آنها به اطلاعات با محدودیت روبه‌رو شده است.

او در بارۀ خواست‌هایش از نشست دوحه به رادیو آزادی گفت:
"خواست ما از جامعۀ جهانی این است که در نشست دوحه رسانه‌ها و آزادی بیان را در افغانستان از یاد نبرند، رسانه‌ها در افغانستان با سرکوب و سانسور شدید مواجه هستند، انتظار ما این است که جامعۀ جهانی در این مورد اقدامات جدی را روی دست بگیرد."

پیش از این هم برخی دیگر اقشار جامعۀ افغانستان به ویژه زنان و دختران در گفت‌وگو با رادیو آزادی بارها خواستار رفع ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های موجود بر آموزش، تحصیل، کار و دیگر فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زنان و دختران شدند.

مقام‌های حکومت طالبان بارها مدعی شده اند که حقوق بشری تمام افغانان به ویژه زنان و فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران در چارچوب شریعت اسلام تأمین است، اما نهادهای مختلف حقوق بشری و حامی رسانه‌ها بارها حکومت طالبان را به نقض حقوق بشری به ویژه حقوق زنان و دختران و وضع محدودیت بر فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران متهم کرده اند.

نشست دو روزۀ دوحه با حضور نمایندگان ویژۀ حدود ۲۵ کشور و سازمان منطقه‌ای برای افغانستان به روز یک‌شنبه آغاز شد. هر چند از حکومت طالبان هم به این نشست دعوت شده بود، اما وزارت خارجۀ آنان یک روز پیش از آغاز نشست اعلام کرد که در این نشست شرکت نمی‌کند.

XS
SM
MD
LG