در ادامهٔ روند بازداشت خبرنگاران در افغانستان از سوی حکومت طالبان، آنان منصور نیکمل، مدیر مسئول خبرگزاری خامه پرس را برای یک شبانهروز در بازداشت نگهداشتند.
منصور نیکمل که حدود ساعت ده بجۀ صبح روز یکشنبه از بند حکومت طالبان رها شد، به رادیو آزادی گفت که وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان او را به اتهام نشرات خلاف پالیسی حکومتشان احضار کرده بود:
"بخاطر نشر یک خبر که خلاف پالیسی امارت اسلامی بود، من را وزارت امر به معروف خواسته بود، من رفتم و آنها پرسشهایی داشتنند، در مورد آن مسئله صحبت کردیم، آنها نیز توصیههایی داشتند که مطابق آن ما باید نشرات داشته باشیم و پس از آن من بیرون شدم."
اما همکاران منصور نیکمل در صحبت با رادیو آزادی گفتند که او صبح روز شنبه به علت نشر مصاحبۀ یک زن جوان احضار شده بود که گویا حجاب را مراعات نکرده است.
برخی نهادهای حامی خبرنگاران میگویند که ادامۀ بازداشت خودسرانۀ خبرنگاران از سوی حکومت طالبان نگران کننده است.
سمیه ولیزاده، مسئول کمیتهٔ ارتباطات و دادخواهی مرکز خبرنگاران افغانستان به رادیو آزادی میگوید، طالبان در دو سال گذشته به گونهٔ آشکارا حقوق خبرنگاران را نقض کردهاند:
"نزدیک به دوصد خبرنگار طی دو سال گذشته از سوی طالبان به بهانههای مختلف بازداشت شدهاند، این بازداشتیها در زمانهای مختلف اتفاق افتاده است، بدون اینکه عمل جرمی را مرتکب شوند از سوی گروه طالبان بازداشت شدند و متاسفانه مدیر مسئول خامه پرس نیز روز گذشته از سوی امر به معروف طالبان بازداشت شده بود، بارها ما خواهان این شدیم که قوانین رسانههای هماهنگی و قانون دسترسی به اطلاعات پذیرفته شود، اما متاسفانه این قوانین نادیده گرفته میشود."
به گفتهٔ ولیزاد، بازداشتهای خودسرانهٔ خبرنگاران سبب خودسانسوری از سوی خبرنگاران شده و سایهٔ تاریک را در قسمت کاری خبرنگاران ایجاد کرده است.
حجت الله مجددی، رئیس اتحادیۀ ژورنالیستان آزاد افغانستان هم با اشاره به بازداشتهای خبرنگاران از سوی حکومت طالبان میگوید که موضوعات مربوط به خبرنگاران و رسانهها باید از طریق کمیسیون رسیدگی به تخطیهای رسانهای بررسی شود.
او به رادیو آزادی گفت:
"آنچه ما توقع داریم و بارها تقاضا کردیم که مسائل مربوط به رسانهای افغانستان از طریق کمیسیون مستقل تخطی رسانهای باید پیگری شود، امیدوار هستیم که در آینده شاهد اتفاق چنین موارد نباشیم."
هیدربار، مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر هم روز یکشنبه با نشر خبر بازداشت نصیر نیکمل در صفحهٔ ایکس، توییتر خود نوشته است، این در حالی است که آنتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد و نمایندههای ویژهٔ کشورها برای عادی سازی روابط با طالبان در نشست دوحه امروز گرد هم آمدهاند.
اما سخنگویان حکومت طالبان از جمله ذبیحالله مجاهد بارها مدعی شده اند که متعهد به آزادی بیان و فعالیت خبرنگاران و رسانهها در چارچوب شریعت اسلام و منافع ملی هستند.
این در حالی است که در هفتههای اخیر سیفالله کریم، خبرنگار خبرگزاری پژواک در سمنگان، احمد جواد رسولی و عبدالحق حمیدی دو خبرنگار خبرگزاری گردش اطلاعات و احسان اکبری، خبرنگار خبرگزاری کیودی جاپان در کابل از سوی طالبان بازداشت شده اند که دوباره رها شدند.
اما برخی از خبرنگاران دیگر هنوز هم در بند طالبان بسر میبرند.
طالبان سلطان علی جوادی، مدیر مسئول رادیوی خصوص نسیم در دایکندی را در ماه قوس سال روان به یک سال زندان محکوم کردهاند.
چندی پیش مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر اعلامیهای گفته بود که در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۶۸ مورد نقض حقوق خبرنگاران را در این کشور ثبت کرده که شامل ۶۱ مورد بازداشت خبرنگاران و کارمند رسانهای میشود.
پر خوانندهترینها
۱