لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۳۶

دهقانان فراه: اگر آب زراعتی برای کشتهای بدیل کوکنار فراهم نشود ناگزیر این ولایت را ترک کنیم


تصویر آرشیف: دهقانان هنگام کار
تصویر آرشیف: دهقانان هنگام کار

دهقانان در ولایت فراه میگویند، با منع کشت کوکنار اگر منابع آبی ساخته نشود و آب کافی برای زراعت شان تامین نگردد، ناگزیر اند این ولایت را ترک کنند.

بته های کوکنار در ولسوالی خاک سفید ولایت فراه تازه از زمین بلند شده و نظامیان طالبان برای تخریب آن آستین بر زده و با تراکتورهای خود دهقانان آن را تخریب میکنند.

ولایت فراه در سال جاری از جمله (۲۵) ولایتی است که در آن بیشترین کوکنار کشت شده بود، جایگاه سوم را داشت و مسوولان حکومت طالبان میگویند که با وجود دادن آگاهی، شماری از دهقانان امسال نیز کوکنار کشت کرده اند.

مولوی محمد مهاجر، مدیر مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیه طالبان در ولایت فراه به رادیو آزادی گفت که عملیات تخریب مزارع کوکنار در تمامی ولسوالی های این ولایت جریان دارد:

" هنوز هم عملیات ادامه دارد و تا حال در نتیجه آن (۳۲۲) جریب مزارع کوکنار و بنگ از بین برده شده است. عملیات محو مزارع کوکنار در یازده ولسوالی ولایت فراه جریان دارد که در نتیجه آن (۱۱۴) مظنون دستگیر و به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شده اند."

ولایت فراه در نقشه افغانستان
ولایت فراه در نقشه افغانستان

به اساس مکتوب ستره محکمه حکومت طالبان که از آن به عنوان کود جزا نیز یاد میشود، هرگاه فردی به اتهام کشت کوکنار دستگیر شود، از شش ماه الی یک سال حبس محکوم میشود.

محمد طاهر، دهقان در ولسوالی خاک سفید ولایت فراه که امسال بر زمینش کوکنار کشت نکرده، میگوید که با وجود تعهد برای دریافت کمک بدیل کوکنار، همکاری موثری با آنان صورت نگرفته است:

" تقریباً پنجصد خانواده استیم، تنها یک بار به ما یک کُلنگ، یک بیل و یک یا نیم سیر هم تخم شلغم، زردک و پالک داده اند. به جز این، کمک دیگری را از ریاست زراعت ندیده ایم. "

دهقانان در فراه از حکومت طالبان میخواهند که کار ساختمان بند بخش آباد را سرعت بخشند و برای تامین منابع آب زراعتی، بندهای کوچک آب گردان در این ولایت بسازد.

گل احمد، دهقان در مرکز ولایت فراه میگوید، تا حال چیزی بر زمینش کشت نکرده، زیرا توان تامین آب زراعتی را ندارد و اگر همین گونه ادامه یابد، ناگزیر است فراه را ترک کند:

" موسسات تا حال هیچ کمکی با دهقانان نکرده اند، ما آب و کود زراعتی میخواهیم. حاصلات زراعت ما خوب است، اما برای کشت آن آب وجود ندارد. آب کاریزها چهل وپنج متر پایین رفته است. اگر با خُشکسالی رو برو شویم، این ولایت از سکنه خالی خواهد شد. "

شکایت دهقانان از عدم دریافت کمک و نبود آب کافی برای زراعت در حالِ است که حکومت طالبان و سازمان ملل متحد تا حال نتوانسته اند جامعه جهانی را قناعت دهند تا کمکهای بدیل با دهقانان را ز سر گیرد.

به تازه گی طالبان از اتحادیه اروپا خواسته که در این بخش با حکومت آنان کمک کند.

گزارش: حفیظ الله نورزاد

XS
SM
MD
LG