فصل تازه کشت کوکنار و عملیات حکومت طالبان به منظور تخریب آن در نبود کمکها و آب کافی برای کشت بدیل کوکنار٬ دهقانان را در وضعیت دشوار تری قرار داده است.
اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد یا (UNODC)، میگوید که در کنار سایر بحرانهای موجود در افغانستان، خُشکسالی مشکلات دهقانان را بیشتر ساخته و در نبود کشت بدیل کوکنار، آنان توان تمویل خانوادههای شان را ندارند.
انوبه سود، رییس دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در کابل از جامعه جهانی میخواهد که در این وضعیت دشوار دهقانان و معتادان مواد مخدر را در افغانستان تنها نگذارند و کمکهای شان را در این دو بخش از سر گیرند.
"معتادان مواد مخدر، دهقانان و مردمان آسیب پذیر در افغانستان از چند نوع بحران متاثر شده اند و به نیازمندیهای آنان افزوده است. عاید دهقانان در گوشه و کنار افغانستان به دلیل منع کشت کوکنار توسط مقامهای حاکم در سال ۲۰۲۲ متاثر شده است. همزمان با آن تغییرات اقلیمی از گذشته تا حال تاثیرات خود را داشته، خُشکسالی دهقانان را به مراتب ناتوان ساخته و آنان توان کشت، محافظت از مواشی و تمویل خانواده شان را ندارند."
در تازه ترین اقدام، وزارت داخله حکومت طالبان خبر داده که نظامیان آنان (۹۶) جریب زمین را در ولایت بدخشان و (۳۵) جریب زمین را نیز در ولایت هلمند از وجود بته های کوکنار پاکسازی کرده اند.
هرچند مقام های حکومت طالبان در دیدار با نماینده گان دیپلوماتیک کشورهای منطقه و سازمان ملل متحد نیز در تماس با چندین کشور جهان تلاش کرده اند تا کمکها در بخش کشت بدیل کوکنار را جذب کنند، اما تا حال به جز جاپان، هیچ کشور دیگر در این بخش آماده کمک نشده است.
محمد ایوب رفیقی، متخصص زراعت به این باور است که سازمان ملل متحد و حکومت طالبان نتوانسته اند پروژه های موثر برای حمایت از دهقانان را طرح کنند و هماهنگی لازم را در جذب کمکهای جهانی به وجود بیاورند:
"برای کمک با دهقانان چند چیز نیاز است، اول این که جهان باید به ملل متحد پول بدهد تا پول از طریق این سازمان وارد افغانستان شود، این کمکها باید هماهنگ شود و نیازمندان باید تشخیص داده شوند. روحیه طوری است که بین حکومت افغانستان و سازمان ملل متحد زبان واحد و پروژههای مشترک وجود ندارد، این وضعیت سبب شده که در دو سال گذشته کمکهای جهان به افغانستان نرسد."
در کنار کشت و زراعت، نگرانی سازمان ملل متحد از وضعیت ناگوار معتادان مواد مخدر در افغانستان در حال است که شماری محدودی از مراکز ترک اعتیاد در حال حاضر فعال اند و این مراکز نیز با کمبود جدی کارمندان مسلکی، ادویه و وسایل حفظ الصحه رو برو اند.
گزارش: مرسلین ارسلا