حکومت طالبان از کشورهای توسعهیافتۀ جهان خواسته است که خسارات وارده به افغانستان در اثر تغییرات اقلیمی را بپردازند.
لطفالله خیرخواه، معین وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان روز شنبه در نشستی که زیر نام «کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم» در پوهنتون ننگرهار برگزار شده بود، گفت که کشورهای فقیر جهان بخاطر کشورهای پیشرفته صنعتی زیان میبینند:
"کشورهای صنعتی که باعث این تغییرات اقلیمی شده اند و عامل آن هستند، باید به کشورهای فقیر، این آسیب را جبران کنند تا روی پای خود بیایستند و این اثرات را کاهش دهند، اما متاسفانه به افغانستان توجه نشد."
ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست حکومت طالبان هم روز دوشنبه گذشته این موضوع را بیان کرده بود.
بر اساس اطلاعات این اداره، افغانستان یکی از کشورهایی است که تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته است.
ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست حکومت طالبان یخچالهای طبیعی افغانستان را ۱۴ درصد خوانده و افزوده است که درجه حرارت از ۰.۱۸ به ۱.۸ رسیده است و ۲۱ میلیون نفر با کمبود آب نوشیدنی صحی مواجه هستند و بارندگی ها ۳۷ درصد کاهش یافته است:
"کنفرانس بینالمللی تغییرات اقلیمی" برای دو روز دیگر ادامه خواهد داشت.
احمد جاوید نوری، آگاه امور حفاظت از محیط زیست به رادیو آزادی گفت، افغانستان با تغییرات اقلیمی روبهرو است و نمونۀ بارز آن خشکسالی در سالهای اخیراست.
وی در بارۀ خطرات خشکسالی امسال گفت:
"در حال حاضر در زمستان میبینیم که دو بار برف باریده است و مانند گذشته بارندگی نداشتیم. متأسفانه سال آینده دشوار و خشکسالی خواهد بود و این مستقیماً به زراعت، مالداری و صنعت تاثیر میگذارد."
شماری از کشاورزان در افغانستان نیز از خسارات ناشی از خشکسالی و تغییرات اقلیمی شکایت دارند.
عبدالعظیم، یکی از دهقانان ولایت نیمروز به رادیو آزادی گفت:
"امسال تغییرات اقلیمی بسیار زیاد بود، خشکسالی زیادی رخ داد که به محصولات زراعتی و مواشی ما آسیب زد. سه سال است که نمیتوانیم چیزی بکاریم، چیزی را که کشت کنیم خشک میشود، همه گندمی که کاشتهایم برایمان تاوان شده است."
این در حالیست که دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) در ماه اسد اعلام کرد که ۲۵ ولایت افغانستان با شرایط شدید خشکسالی مواجه هستند و ده کشور به شمول افغانستان از لحاظ تغییرات اقلیمی بیشترین زیان را متحمل میشوند.
بیست و هشتمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (COP28) از ۳۰ نوامبر تا ۱۲ دسامبر سال گذشته در دوبی برگزار شد. نمایندگان نزدیک به ۲۰۰ کشور و سازمان در آن حضور داشتند و در قطعنامۀ این نشست برای اولین بار از جهان خواسته شد که برای کاهش تغییرات اقلیمی استفاده از سوختهای فسیلی را متوقف کند و از جاگزین این سوختها استفاده کند.
نمایندۀ حکومت طالبان به این کنفرانس دعوت نشده بود.
ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست حکومت طالبان در آن زمان در اعلامیهای گفته بود که برای شرکت در این کنفرانس بینالمللی کاملاً آماده بود، اما به دلیل ملاحظات سیاسی از شرکت در آن محروم شد.