در ادامۀ حمایت از هزاران زن و دختریکه از سوی حکومت طالبان در افغانستان از تعلیم و تحصیل منع شدهاند، شورای زنان افغان-امریکا «شبکۀ پوهنتونها برای زنان افغان» را ایجاد کرد.
این شورا که مقر آن در واشنگتن است و از سوی رئیس پوهنتون جورج تاون و سفیر ایالات متحده برای مسائل جهانی زنان اداره میشود روز پنجشنبه در اعلامیۀ گفته است که تمرکز «شبکۀ پوهنتونها برای زنان افغان» بر حمایت از زنان و دختران افغان است که با بدترین تبعیض در جهان روبهرو اند.
«شبکۀ پوهنتونها برای زنان افغان» که ائتلاف ۱۱ پوهنتون و کالج از سراسر ایالات متحده و فراتر از آن است با همکاری پوهنتون امریکایی افغانستان تشکیل شدهاست.
بر بنیاد اطلاعات ارائه شده از سوی شورای زنان افغان-امریکا، آنان ضمن حمایت از حقوق اساسی زنان و دختران افغان، برای آنان زمینه آموزش دروس پوهنتون به گونه آنلاین و زبان انگلیسی در افغانستان و کشورهای سوم، آموزش در بخش صحت، توانمندسازی اقتصادی و رهبری مدنی برای زنان در افغانستان، فرصتهای جایگزین آموزش، اعطای بورسیه تحصیلی و کمک هزینه تحصیلی را فراهم میکنند.
فلیس مگراب معاون شورای زنان افغان-امریکا در ربخشی از صحبتاش در نشست اعضای این ائتلاف پوهنتونها که در هشم فبروری سال روان برگزار شد گفت:
"تمرکز بر زنان و دخترانی در افغانستان است که از اساسیترین حقوق انسانی خود محروم شده و با چالشهای قابل توجهی در بخش صحت و توسعه انسانی خود روبهرو هستند".
این شورا که در سال ۲۰۰۲ تشکیل شده و برخی وزرای خارجه پیشین امریکا نیز آن را رهبری کرده اند از پوهنتونهای دیگر نیز خواسته است که برای حمایت از زنان و دختران افغان با آنها بپیوندند.
شماری از محصلین دختر که از سوی حکومت طالبان از ادامه تحصیل محروم شدهاند با استقبال از ایجاد این فرصتها اما خواستار حذف محدودیتها و ممنوعیتها بر آموزش، تحصیل و کار زنان و دختران افغان و ایجاد فرصت برابر تعلیم و تحصیل به همه زنان و دختران در افغانستان اند.
راشده محصل زبان و ادبیات انگلیسی پوهنتون تعلیم و تربیه کابل به رادیو آزادی میگوید:
"در هر نقطه جهان که فرصت تعلیمی برای دختران افغان برابر میشود باید از آن استفاده شود، ما این را میستاییم و حمایت میکنیم و در ضمن ممنون هستیم از اینگونه نهادها، اما پرسش این است که باید چقدر نهادهای تعلیمی، چقدر پوهنتونها و چقدر کالجها جور شود که نیاز آموزشی دختران ما را تکمیل کنند."
ارغوان محصل پوهنزی انجنیری پوهنتون کابل نیز میگوید: "ما بسیار زیاد خوش میشویم که زمینه آموزش به تمام محصلین و دختران افغانستان فراهم شود تا بتوانند که تحصیل خود را کنند و آینده روشن داشته باشند و از حقوق انسانی خود استفاده کنند و در پهلوی آن میتوانند که در آینده یک کار خوب داشته باشند تا فامیل خود را هم حمایت کنند."
حکومت طالبان بعد از حاکمیت دوبارهشان بر افغانستان، دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم، رفتن به پوهنتونها و بسیاری دیگر از حقوق اساسیشان منع کرده و بر کار آنان در بسیاری از ادارات دولتی و همه ادارات غیر دولتی نیز ممنوعیت وضع کردهاست.
هرچند این اقدام حکومت طالبان تاکنون واکنشهای زیادی در داخل و بیرون از افغانستان به همراه داشته، اما حکومت طالبان تا کنون پاسخ مثبتی به رفع این محدودیتها و ممنوعیتها نداشته است.