لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۳۰

ایالات متحده: طالبان باید پاسخگوی اعمال خود در برابر زنان و دختران باشند


طالبان در برابر گروهی از زنان معترض در کابل
طالبان در برابر گروهی از زنان معترض در کابل

وزارت خارجه ایالات متحده امریکا یک بار دیگر گفته که به اقدامات خود ادامه می‌دهد تا طالبان را در رابطه به نقض حقوق زنان پاسخگو قرار دهد.

ودانت پتیل معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز چهارشنبه ۲۴ جنوری مصادف با روز جهانی آموزش در یک نشست خبری در این وزارت گفت که آنان هنوز شاهد نقض شدید حقوق بشر در افغانستان اند:

"آن‌چه من می‌خواهم بگویم این است که ایالات متحده امریکا به‌طور خستگی ناپذیر تلاش می‌کند تا طالبان را بخاطر نقض جدی رعایت حقوق بشر که تا به حال شاهد آن بوده ایم پاسخگو بسازد. این کاری است که ما در هماهنگی و همکاری نزدیک با هم انجام می‌دهیم. مسئولان زیادی به شمول وزیر خارجه و نماینده ما رینا امیری در این موضوع دخیل هستند."

همزمان با این، رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان نیز به مناسبت روز جهانی آموزش در صفحه ایکس (تویتر سابق) خود نوشته که ۲.۵ میلیون دختر در افغانستان از تحصیل محروم و امید شان را از دست داده‌اند.

رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان
رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان

او افزوده که جامعه جهانی باید با حمایت از حق آموزش و برنامه‌های آموزشی در تمام سطوح معتبر در کنار دختران و زنان افغان بایستد.

این درحالیست که برخی از دختران و زنان افغان با اشاره به سخنان معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا می‌گویند که پیش از این نیز وعده‌های مشابهی داده شده، اما به‌گفته آن‌ها به جای این‌که طالبان محدودیت‌های زنان را کاهش دهند، اوضاع روز به روز بدتر می‌شود.

یک بانوی دانشجو که بیش از یک سال است به دلیل وضع محدودیت‌های طالبان به پوهنتون نرفته و به دلیل مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نام‌اش در گزارش ذکر شود، در این باره به رادیو آزادی گفت:

"اگر این‌طور باشد پس چه زمانی طالبان را پاسخ‌گو خواهند ساخت؟ سلسله محدودیت‌های آن‌ها دوام دارد، وضعیت زنان این‌جا روز به روز بدتر می‌شود، زنان نمی‌توانند کار کنند، آن‌ها را به اتهام بی‌حجابی لت‌وکوب کرده و زندانی می‌کنند. اگر طالبان این‌طور ادامه بدهند ممکن نیست امیدی برای تغییر آن‌ها و یا باز شدن مکاتب و پوهنتون‌ها داشته باشیم."

نرگس شهاب عزیزی، فعال حقوق زنان نیز می‌گوید تا زمانی‌که جامعه جهانی سیاست روشن و عملی علیه طالبان نداشته باشد، صرف اظهارات نمی‌تواند جلوی نقض حقوق بشر در افغانستان را بگیرد:

"قبلاً اظهارات مشابهی مطرح شده بود، اما ما ندیدیم که طالبان واکنش نشان داده باشد، من معتقدم که تعامل نادرست این وضعیت را ببار آورده، اگر جامعه جهانی به ویژه ایالات متحده پالیسی روشن و عملی در قبال طالبان نداشته باشد چنین اظهارات نمی‌تواند تغییری ایجاد کند."

طالبان با تسلط به قدرت در افغانستان دروازه های مکاتب بالا تر از صنف ششم را به روی دختران بستند و از ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ به این طرف به زنان و دختران اجازه نداده اند به پوهنتون ها بروند.
طالبان با تسلط به قدرت در افغانستان دروازه های مکاتب بالا تر از صنف ششم را به روی دختران بستند و از ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ به این طرف به زنان و دختران اجازه نداده اند به پوهنتون ها بروند.

اما مهرو مهرین، یکی دیگر از فعالان حقوق زنان از موضع وزارت خارجه ایالات متحده استقبال می‌کند و آن را اقدام خوب برای پاسخ‌گویی حکومت طالبان در قبال اقدامات‌اش می‌داند:

"این اقدام خوبی است که از طالبان پرسیده شود این برای ما و همه هموطنان ما دلگرم کننده است که امریکا در تلاش است تا طالبان را پاسخگو قرار دهد."

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد اظهارات تازه معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا پاسخی نداد، اما مقام‌ها و سخنگویان طالبان پیش از این ادعای نقض حقوق بشر در افغانستان را رد کرده‌اند.

بیش از ۸۵۰ روز است که حکومت طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش در افغانستان منع کرده و بیش از ۴۰۰ روز از بسته شدن دروازه پوهنتون‌ها به روی دختران می‌گذرد.

هرچند سازمان ملل متحد، سازمان همکاری اسلامی و بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اسلامی ممنوعیت تحصیل دختران را محکوم کرده و خواستار تأمین این حق آنان شده‌اند، اما با وجود این همه محکومیت و درخواست، طالبان تا کنون حاضر نشده‌اند تا مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون‌ها را به روی دختران باز کنند و سایر محدودیت‌ها بر آن‌ها را نیز بردارند.

XS
SM
MD
LG