آنتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد ماه آینده میلادی میزبان نشستی با حضور نمایندههای ویژه کشورهای عضو و سازمانهای منطقهیی، در مورد افغانستان در دوحه پایتخت قطر است.
استفان دوجاریک سخنگوی سرمنشی سازمان ملل متحد ناوقت روز چهارشنبه در کنفرانس خبری در مقر این سازمان در نیویارک گفت که این نشست به تاریخهای ۱۸ و ۱۹ فبروری برگزار خواهد شد.
او افزود که کار در رابطه به ترتیب و جزئیات این نشست جریان دارد: "این نشست به تاریخهای ۱۸ و ۱۹ فبروری در دوحه برگزار خواهد شد. هدف این نشست بحث در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بینالمللی به شیوهای منسجم، هماهنگ و ساختار یافته، از جمله از طریق در نظر گرفتن توصیههای ارزیابی مستقل در مورد افغانستان است."
او در مورد اینکه طالبان نیز به این نشست دعوت خواهند شد یا نه، جزئیات نداد.
اولین نشست سازمان ملل متحد در مورد افغانستان با اشتراک نمایندگان ویژه حدود ۲۵ کشور و سازمان بینالمللی در اول و دوم ماه می سال ۲۰۲۳ به رهبری سرمنشی این سازمان در دوحه برگزار شده بود.
این نشست نمایندگان ویژه برای افغانستان به رهبری سرمنشی سازمان ملل متحد در دوحه که در پشت درهای بسته و بدون حضور نمایندههای طالبان برگزار شد انتقاد های را بخاطر عدم دعوت زنان افغان در پی داشت.
اما این سازمان آن زمان در یک اعلامیه اهداف اساسی این نشست را تعامل بینالمللی در زمینهٔ حقوق بشر در افغانستان به ویژه حقوق زنان و دختران، ایجاد حکومت همهشمول و مبارزه با هراسافگنی و مواد مخدر گفته بود.
در این حال، دیدبان حقوق بشر از سرمنشی سازمان ملل خواسته تا زنان افغان را بهعنوان شرکت کنندگان اصلی در نشست پیشروی نمایندگان ویژه دعوت کند.
هیدر بار معاون بخش زنان این سازمان ناوقت روز چهارشنبه در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود با انتقاد از دعوت نکردن زنان در نشست اول سازمان ملل متحد در دوحه، مشارکت کامل زنان در نشست پیشرو را حیاتی خوانده و گفته که با توجه به بحران نگران کنندهای که زنان و دختران در افغانستان با آن روبهرو هستند، تقویت تلاشها برای حفظ حقوق زنان در این کشور، نیاز فوری است.
رودابه: نادیده گرفتن نسل جوان و به خصوص بانوان میتواند خیلی سنگین تمام شود
از سوی هم شماری از فعالان حقوق بشر و زنان میگوید باید در این نشست از زنانیکه در بیش از دو سال گذشته برای تامین حقوق زنان افغان تلاش کردند، دعوت شود.
رودابه فروتن رئیس بخش امور زنان کمیته صلح برای افغانستان در اروپا و از فعالان حقوق بشر در صحبت با رادیو آزادی در این مورد گفت: "نادیده گرفتن نسل جوان و به خصوص بانوان میتواند خیلی سنگین تمام شود، چون اعتمادیکه به سیاسیون قبلی وجود داشت خواهی نخواهی از بین رفته است، حضور چشمگیر زنان در این نشستها و نسل جوان بسیار مهم است."
حکومت طالبان تاکنون در مورد برگزاری این نشست ابراز نظر نکرده، اما پیش از این همواره گفته هر نشستی در مورد افغانستان بدون حضور نمایندههای حکومت آنان نتیجهی نخواهد داشت.
این در حالی است که در بیش از دو سال گذشته حکومت طالبان خواست افغانها و نهادهای بینالمللی و شماری از کشور ها را در پیوند به ایجاد حکومت همهشمول، تأمین حقوق کامل آموزش و کار زنان و دختران و رعایت حقوق بشر نپذیرفته و تأکید کرده که حکومتشان همهشمول است و حقوق بشری تمام اتباع افغانستان در چارچوب شریعت اسلام در این کشور تأمین است.