لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۵۶

وضعیت آشفته زنان در افغانستان؛ یک عضو جنبش اعتراضی در کندز خودکشی کرد


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

جنبش اعتراضی اتحاد و همبستگی زنان افغانستان تأیید می‌کند که یک عضو این جنبش در ولایت کندز به نام بی بی گل محمدی که با نام مستعار زهرا محمدی فعالیت می‌کرد، خودکشی کرده است.

صنم کبیری، یکی از مسئولان این جنبش به رادیو آزادی می‌گوید که بی بی گل محمدی ۲۱ ساله به تاریخ ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳ خودش را به چاه انداخته و به تاریخ ۳۱ دسامبر جان باخته است.

او مدعی شد که خانوادۀ محمدی به دلیل ترس از طالبان و جامعۀ سنتی افغانستان نخواسته که موضوع خودکشی او را رسانه‌ای سازد.

صنم کبیری مدعی شد که بی بی گل محمدی در سال ۲۰۲۱ به دلیل اعتراضات برای دو روز بازداشت شده بود که این موضوع هم با رسانه‌ها شریک ساخته نشد و او پس از آزادی با محدودیت‌های خانوادگی و فشارهای اقتصادی مواجه بود:

" از یک طرف مشکلات اقتصادی بر او فشار آورده بود و از یک طرف جامعۀ سنتی و خانواده‌ها فشارهای آورده بود. چون این دختر خانم زندان رفته و او را یک لکه نام بدی می‌خواندند، محدودیت بر او زیاد بود حتا نمی‌توانست از تیلیفون استفاده کند، به بهانۀ خیاطی و کورس قرآن در برنامه‌ها اشتراک می‌کردند."

ولایت کندز در نقشه افغانستان
ولایت کندز در نقشه افغانستان

کبیری ادعا می‌کند که زنان معترض در زندان حکومت طالبان تحت شکنجه و لت و کوب قرار می‌گیرند و پس از آزادی نیز از سوی جامعه ترد می‌شوند.

به روایت او، بی بی گل قبل از روی کار آمدن حکومت طالبان از مکتب فارغ شده و برای آزمون کانکور آمادگی می‌گرفت، اما محدودیت‌های طالبان او را خانه نشین کرد و به همین دلیل خاموش نماند و می‌خواست صدای زنان افغان باشد.

خواستیم با خانوادۀ بی بی گل محمدی در این گزارش صحبت کنیم، اما موفق نشدیم.

حکومت طالبان در مورد این قضیه و ادعاهای مطرح شده واکنش نشان نداده است و پیش از این هم در هیچ موردی به گونۀ رسمی موضوع بازداشت زنان معترض را رد و یا تأیید نکرده است.

نسرین حمیدی، فعال حقوق زنان به رادیو آزادی می‌گوید، حکومت طالبان با گذشت هر روز محدودیت بر زنان را بیشتر می‌کند و زندگی برای زنان افغان سخت‌تر می‌شود:

"واقعا مایۀ تاثر و تاسف است که بی بی گل محمدی به دلیل مشکلاتی که بعد از زندانی شدن برای خودش و خانوادش پیش شده بود، بخاطر رهایی از این مشکلات و قربانی دادن به خانوادش خودکشی کرده است. این قضیه مایۀ تاثر همه فعالان و معترضان است."

درهمین حال سازمان فریدوم نو روز شنبه در صفحهٔ ایکس خود در واکنش به خودکشی این زن معترض در ولایت کندز مدعی شده که زنان معترض به دلیل دادخواهی‌هایشان با خشونت از سوی طالبان روبه‌رو هستند.

این سازمان از موضوع خودکشی این زن معترض ابراز تاسف کرده و تأکید کرده است که باید از جان فعالان مدنی حفاظت شود.

طالبان به نقض گسترده حقوق زنان و دختران در افغانستان متهم هستند
طالبان به نقض گسترده حقوق زنان و دختران در افغانستان متهم هستند

حکومت طالبان با آنکه مدعی است که حقوق زنان در چارچوب شریعت اسلامی تأمین است، اما در کنار محروم ساختن زنان و دختران از حق تحصیل، آموزش، کار و دیگر فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی‌شان، متهم به سرکوب دادخواهی‌ها و اعتراضات آنان برای حقوق‌شان است.

پیش از این نهادهای مختلف حقوق بشری گزارش‌هایی را منتشر کرده اند که دختران و زنان افغان پس از روی کار آمدن حکومت طالبان به دلیل محدودیت‌های وضع شده در وضعیت روحی و روانی خوبی قرار ندارند و برخی از آنان اقدام به خودکشی می‌کنند.

روزنامۀ گاردین هم در ماه سنبلۀ سال جاری گزارش داده بود که براساس آماری که از شفاخانه‌ها و کلینیک‌های دولتی جمع آوری شده، از تابستان سال ۲۰۲۱ بدینسو در یک سوم ولایات افغانستان از جمله هرات و نیمروز میزان اقدام به خودکشی در بین زنان افزایش یافته است.

XS
SM
MD
LG