لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۳۹

دهقانان در هلمند: به دلیل کمبود آب کشتهای بدیل کوکنار حتی مصرف زمین را بدست نمیدهد


یکی از دهقانان که امسال به دلیل خشکسالی های زیاد حاصلات کمتری برداشت کرده بود
یکی از دهقانان که امسال به دلیل خشکسالی های زیاد حاصلات کمتری برداشت کرده بود

حکومت طالبان به دهقانان در ولایت هلمند اطلاع داده اند که حکم منع کشت کوکنار پا برجا است و کوکنار کشت نکنند.

در ولسوالی مارجه ولایت هلمند دهها جوان و مردان بزرگ سال در این فصل کشت و کار گردهم آمده و بجای کار در روی زمین زراعتی، در برابر آفتاب دراز کشیده اند.

آنان میگویند که در این ولایت گرمسیر حال وقت کشت و کار است، اما طالبان کشت کوکنار را منع کرده و برای کشت سایر اقلام زراعتی آب کافی وجود ندارد، از همین رو آنان تصمیم ندارند که بر زمینهای شان بدیل کشت کوکنار را بکارند.

خوانین، یک تن از این دهقانان به رادیو آزادی گفت که سال گذشته نیز بر زمینش گندم کشت کرده بود، اما به دلیل کمبود آب نتوانست حاصل خوبی بدست آورد:

" سال گذشته گندم کشت کردیم، اما فایده نکرد چون کود قیمت بود و امسال دو چاه آب کندیم و چاهها هم آب نداد و آب نیست. برای ما میگویند که گندم کشت کنید، گندم را با چی آبیاری کنیم؟ موسسات کمک کرده، اما آن را بزرگان به جیب خود زده اند و آن را به فقرا و دهقانان نمیدهند. "

اثرات ناشی از خشکسالی های پیهم در افغانستان
اثرات ناشی از خشکسالی های پیهم در افغانستان

موسی، باشنده ولسوالی گِرشک ولایت هلمند میگوید که قبل از فرا رسیدن فصل کشت، طالبان بار دیگر به قریه آنان آمده و برای شان گفته که امسال نیز کشت کوکنار منع است و باید به کشت بدیل فکر کنند.

" نخیر، امسال کوکنار کشت نکردیم و به دلیل نبود آب چیز دیگری هم کشت نکردیم، طالبان به ما خبر داده اند که بعد از این کوکنار کشت نکنید و کشتهای دیگر بکارید، اما آب نیست و توان کشت دیگر را هم نداریم. تا حال در این حکومت کسی با ما کمک نکرده، با فقر رو برو استیم و خسته شدیم. "

با گذشت بیش از یک سال از تصمیم حکومت طالبان برای منع کشت کوکنار، هرچند سازمان ملل متحد نیز تایید کرده که کشت کوکنار در افغانستان کاهش یافته، اما تا حال حکومت طالبان و سازمان ملل متحد هیچ یک نتوانسته کمک بدیل مناسب را در اختیار دهقانان قرار دهند.

نماینده گان حکومت طالبان در دفتر سیاسی آنان در قطر در هفته های اخیر در دیدار با سفرا و نماینده های کشورها و سازمانهای خارجی از آنان خواسته اند که در بخش ارایه کمک بدیل به دهقانان همکاری کنند، اما تا حال هیچ کشور و سازمانی در این بخش تعهد نکرده است.

یکی از دهقانان در ولایت ارزگان که به عوض کوکنار بر زمین های خود ترکاری کشت کرده اما تقاضا دارد تا به وی کمک صورت بگیرد
یکی از دهقانان در ولایت ارزگان که به عوض کوکنار بر زمین های خود ترکاری کشت کرده اما تقاضا دارد تا به وی کمک صورت بگیرد

مولوی حسینی، آمر امنیت قوماندانی امنیه حکومت طالبان در هلمند تایید میکند که هنوز نیز در بخشهای از این ولایت کوکنار کشت شده، اما تاکید میکند که آنان به اجرایی حکم رهبران شان متعهد اند:

" من خبر دارم، هنوز هم در بعضی جاها کوکنار وجود دارد، حال کمپاینی که آغاز شده و بعضی از دوستان برای کمپاین میروند، این کمپاینها بی نتیجه است. کشتی که حال صورت گرفته اگر تخریب شود، تا رسیدن کوکنار بر این مزارع کوکنار سه - چهار بار کمپاین انجام خواهد شد، مصارف بالای آن خواهد شد. اما کمپاین را باید طوری انجام دهیم که از امروز یک ماه بعد که بتههای کوکنار از زمین سر بلند کند، کمپاین عمومی را اجراء میکنیم. "

به اساس گزارشهای سازمان ملل متحد، از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۲۱ میلادی بیش از هشتاد در صد کوکنار افغانستان در هلمند کشت میشد، اما به دنبال تصمیم طالبان به منع کشت کوکنار، سازمان ملل متحد گزارش داده که کشت کوکنار امسال در این ولایت (۹۵) در صد کاهش یافته است.

XS
SM
MD
LG