سازمان ملل متحد نتایج سرویاش در رابطه به میزان کشت کوکنار در کشور میانمار را اعلان کرد که با توجه به آن، افغانستان پس از پانزده سالِ پیهم، برای نخستین بار جایگاهش را به عنوان بزرگترین کشور تولید کننده تریاک، به میانمار داد.
بر بنیاد سروی سازمان ملل متحد که با استفاده از ستلایت انجام شده، امسال در میانمار بر (۴۷) هزار و یکصد هکتار زمین کوکنار کشت شده بود که از آن یک هزار و (۸۰) تُن تریاک بدست آمده است، در حال که در سال جاری میلادی در افغانستان بر (۱۰) هزار و (۸) صد هکتار زمین کوکنار کشت شده بود.
جیرمی دوگلاس، نماینده اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد برای جنوب آسیا میگوید، با کاهش در کشت کوکنار در افغانستان، قیمت تریاک در بازارهای جهانی بلند رفت و دهقانان در جنوب آسیا بیشتر به کشت کوکنار تشویش شدند:
“دشوار است که بین دو بازار مواد مخدر رابطهیی را تصور کنیم، چون تریاک و هیروین صادر شده از افغانستان در پانزده سال گذشته بازار جهانی را تسخیر کرده و برعکس مواد مخدر «هلال طلایی» تنها به بازارهای منطقه صادر میشود. ما حال در مراحل ابتدایی منع کشت کوکنار در افغانستان قرار داریم و در نتیجه آن قیمت تریاک بلند رفته و بالای قیمت در منطقه هم تاثیر گذاشته است.”
سازمان ملل متحد جنگ و نا امنی در میانمار را زمینه ساز افزایش کشت کوکنار میداند و میگوید که امسال تریاک میانمار دو اعشاریه پنج میلیارد دالر عاید داشت و اکثر این پول به جیب گروههای مافیایی رفته است.
بر بنیاد قیمت گداری تازه سازمان ملل متحد، در حال حاضر قیمت یک کیلوگرام تریاک در بازارهای جهانی به (۳۵۵) دالر امریکایی رسیده و افزایش در قیمتها سبب شده تا دهقانان در میانمار و برخی از کشورهای دیگر جنوب آسیا، به شمول هند به کشت کوکنار تشویش شوند.
بنیدکت هوفمن، معاون دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در جنوب آسیا، هنگام ارایه این گزارش گفت که با توجه به وابستگی بازارهای جهانی به تریاک آسیا، به ویژه افغانستان، بیم آن وجود دارد که سال آینده کشت کوکنار در جنوب آسیا به مراتب بیشتر خواهد شد:
“به دلیل افزایش در قیمت تریاک و به دلیل کاهش تریاک در افغانستان، دهقانان در میانمار بیشتر به کشت کوکنار تشویق شده اند. امسال کشت کوکنار در این کشور پنجهزار هکتار بود، اما من تعجب نمیکنم که سال آینده این رقم افزایش یابد.”
با شدت دوباره جنگ در افغانستان در سال ۲۰۰۳ میلادی، تولید تریاک نیز در این کشور افزایش یافت و در بیست سال گذشته افغانستان بزرگترین کشور تولید کننده تریاک در جهان بود و بیشتر آن به بازارهای اروپایی و استرالیا قاچاق میشد.
حال سازمان ملل متحد پیش بینی کرده که با کاهش کشت کوکنار در افغانستان، تریاک تولید شده در میانمار بار دیگر بازارهای اروپایی و استرالیا را تسخیر خواهد کرد.
گزارش: مرسلین ارسلا