اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در آخرین نشست سالانه این شورا در رابطه به افغانستان، در مورد وضعیت مواد مخدر در این کشور باهم اختلاف نظر داشتند.
یوناما با استناد به نتایج سروی اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد ادعا میکند که حکومت طالبان توانسته کشت کوکنار را در افغانستان به قدر قابل ملاحظه کاهش دهد.
روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید، با وجود رفع نگرانی جهان از کشت کوکنار در افغانستان، دهقانان در این کشور تا حال بدیل کافی و مناسب زراعتی دریافت نکرده اند:
" مقامهای حاکم کشت کوکنار را با موفقیت (۹۵) در صد کاهش دادند و نگرانیهای جهانی در این رابطه رفع شده است. من یک گروه کاری سفیران را در کابل تشکیل داده ام تا تلاشهای جامعه جهانی به منظور فراهم کردن کمک به دهقانانی را هماهنگ سازند که از منع کشت کوکنار متاثر شده اند. ما در این بخش نیازمند توجه جدی جامعه جهانی و تمرکز نهادهای کمک کننده و کشورهای منطقه استیم. "
اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در ماه عقرب امسال اعلان کرد که بر بنیاد سروی آنان، کشت کوکنار در افغانستان (۹۵) در صد کاهش یافته است.
هفته گذشته همین اداره اعلان کرد که پس از بیش از بیست سال، برای نخستین بار افغانستان در جایگاه دوم کشوری قرار گرفت که بیشترین کوکنار جهان در آن کشت میشود و میانمار مقام نخست را از آن خود کرد.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، اما از تولید و قاچاق نسل جدید و خطرناک مواد مخدر از افغانستان نگران اند.
جو دی لاگاسکا، سفیر و نماینده اکوادور در سازمان ملل متحد که اکنون ریاست دوره ای شورای امنیت این سازمان را برعهده دارد، میگوید که تولید شیشه در افغانستان افزایش یافته است:
" بر بنیاد گزارش گروه ناظر سازمان ملل متحد، همزمان با کاهش در کشت کوکنار، قیمت تریاک بلند رفته و تولید شیشه به عنوان قیمتی ترین نوع مواد مخدر افزایش یافته است و تعدادی از اعضای جریان طالبان در کاروبار آن دخیل استند. گروه ناظر سازمان ملل متحد خواهان ادامه نظارت بر وضعیت مواد مخدر شده است. "
سخنگوی حکومت طالبان هرچند در رابطه به نگرانی تازه اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نه داد، اما پیش از این ادعا کرده بود که بر بنیاد حکم رهبر شان، آنان به شمول شیشه در برابر تمامی انواع مواد مخدر به گونه یکسان مبارزه میکنند.
گزارش: مرسلین ارسلا