لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۴

با نزدیک شدن فصل تازه کشت کوکنار در مناطق گرمسیر، دهقانان تا حال کمک بدیل دریافته نکرده اند


یکی از دهقانان در ولایت ارزگان که از کشت کوکنار دست کشیده و حالا روی زمین های خود ترکاری کاشته است
یکی از دهقانان در ولایت ارزگان که از کشت کوکنار دست کشیده و حالا روی زمین های خود ترکاری کاشته است

تا دو هفته دیگر فصل تازه کشت کوکنار در مناطق گرمسیر افغانستان آغاز میشود و دهقانان از همین حالا در رابطه به نوعیت کشت آینده شان بر زمین های تصمیم میگیرند که در گذشته بر آن کوکنار کشت میشد.

سازمان ملل متحد هفته گذشته نشستی را با برخی متخصصان زراعت در کابل برگزار کرد و در رابطه به مشخص ساختن کشتهای بدیل کوکنار، که بتواند حدِ اقلِ عاید کوکنار را بدست دهقانان بدهد، بحث صورت گرفت.

هرچند تا حال نتایج این بحث سازمان ملل متحد اعلان نشده، اما متخصصان زراعت میگویند که زمان کمتر برای آغاز فصل کشت در مناطق گرم سیر باقی مانده و دهقانان متضرر از حکم منع کشت کوکنار انتظار دارند که با آنان کمک صورت گیرد.

تصویر آرشیف: یک کشتزار کوکنار در جنوب افغانستان
تصویر آرشیف: یک کشتزار کوکنار در جنوب افغانستان

محمد ایوب رفیقی، یک تن از این متخصصان به این باور است که نیاز اولیه دهقانان برای کشت مشروع آب است و باید منابع آبی برای دهقانان فراهم شود:

“وقتی از بدیل معیشیت یاد میکنند، اولین کاری که باید کنند این است که سیستم آبیاری را بسازند، اگر سیستم عنعنوی آبیاری را بازسازی میکنند و یا بندهای جدید آب میسازند، اما آب اساسی ترین عنصر زراعت است که فعلاً وجود ندارد. مسئله دوم، موضوع کمک تخمها است که باید تخم های اصلاح شده را بیاورند و در بخش کود کیمیاوی و ادویه زراعتی کمک کنند. تنها این کافی نیست که بگویند حکومت در افغانستان رسمیت ندارد و کمک صورت نمیگیرد. اگر با موضوع برخورد سیاسی نکنند، این کمکها در مقایسه به هر زمان دیگر حال بهتر صورت میگیرد.”

ملا هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان در ماه حمل سال ۱۴۰۱ با دادن یک حکم کشت کوکنار را منع کرد و به حکومت طالبان دستور داد تا با کمک به دهقانان به آنان زمینه کشت بدیل را فراهم سازد.

سازمان ملل متحد نیز همزمان با نشر گزارشهای اولیه در رابطه به کاهش کشت کوکنار در افغانستان، تعهد کرد که در بخش فراهم کردن کشت بدیل و کمکهای اقتصادی با دهقانان همکاری کند، اما تا حال هیچ یک از آنان نتوانسته اند بدیل مناسب کوکنار را در اختیار دهقانان قرار دهد.

روزا اتونبایوا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان
روزا اتونبایوا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان

عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان میگوید که خانم روزا اتونبایوا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان در دیدار با سراج الدین حقانی به وی گفته که سازمان ملل متحد همراه با شماری از کشورها روی کمک های بدیل با دهقانان آسیب پذیر غور میکنند:

“خانم اتونبایوا در زمینه مبارزه با مواد مخدر گفت که در دیدارش با نمایندهگان کشورها به این باور رسیده اند که علاوه بر فراهم ساختن زمینه آموزشهای حرفوی برای معتادان تداوی شده، روی بدیل معیشیت کشت کوکنار برای دهقانان نیز توجه صورت گیرد.”

بر بنیاد گزارش سازمان ملل متحد، منع کشت کوکنار در افغانستان به عاید دهقانانی که اقتصاد آنان به کشت کوکنار متکی بود، آسیب رسانده و آنان برای تمویل خانواده های شان نیازمند کمک فوری اند.

بر بنیاد گزارش تخمینی سازمان ملل متحد، کشت کوکنار در سال ۲۰۲۳ در افغانستان به (۱۰) هزار و (۸) صد هکتارکاهش یافته، در حالی که این رقم در سالهای قبل بیش از (۲۳۳) هزار هکتار بود.

XS
SM
MD
LG