حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه ایران میگوید که مهاجران افغان باید به کشور شان برگردند و ایران دیگر نمیتواند به ارائه خدمات به افغانها ادامه دهد.
امیر عبداللهیان روز چهارشنبه در سخنانی در نشست مجمع جهانی پناهندگان در ژنیو تأکید کرده که بسیاری از این مهاجران افغان در تلاش برای مهاجرت به اروپا اند.
وزیر خارجه ایران مهاجران افغان را "چالش جدی" برای منابع اساسی ایران از جمله صحت، آموزش و پرورش، انرژی، آب و برق است و بهگفته مسئله مهاجران افغان بدون بازگشت به کشور شان حل نمیشود. او افزود :
"ما با مبنا قرار دادن ارزشهای انسان محور ملی تا تعالیم اسلامی کوشش کرده ایم شرایط زندگی مناسب، امکانات پزشکی و بهداشتی، همچنان آموزش را برای آوارهگان افغان فراهم کنیم، همه کودکان افغان که در سن مدرسه رفتن هستند، فارغ از وضعیت پناهندگی آنها و یا والدینشان از امکان ثبتنام در مدارس ]مکاتب[ دولتی در ایران برخوردار اند."
وزیر خارجه ایران از کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، کشورهای همسایه، کشورهای کمک کننده و سایر طرفهای ذینفع خواست "همکاری مؤثر با افغانستان به منظور ایجاد زیرساختهای اقتصادی، امنیتی و سیاسی مناسب برای جذب پناهجویان به کشور شان داشته باشند".
آقای عبداللهیان طالبان را مسئول اصلی آمادهسازی افغانها برای برگشت به کشور شان خوانده است.
پیش از این یکی از مقامهای ایران گفته بود که در سفر یک هیئت طالبان موضوع بازگشت مهاجران افغان به کشور شان را مطرح کرده بودند، اما طابان از ایران فرصت خواسته است.
با آنکه امیر عبداللهیان وزیر خارجه ایران در نشست مجمع جهانی پناهندگان در ژنیو از فراهم کردن بسیاری از امکانات برای مهاجران افغان یادآوری کرده، اما مهاجران افغان میگویند از مشکلاتیکه در ایران با آن روبهرو هستند به ستوه آمده و آرزوی برگشت به کشور را دارند.
آنان اما نگران برگشتشان به افغانستان نیز هستند.
زهرا یکی از افغانهای مهاجر در ایران است که میگوید بیش از دو سال میشود به ایران مهاجر شده، اما با مشکلات زیاد زندگیاش را به پیش میبرد.
او به رادیو آزادی گفت با توجه به مشکلاتیکه در ایران وجود دارد، دلاش میخواهد به افغانستان برگردد، اما بهگفته او در افغانستان هم شرایط برای زندگی کردن مساعد نیست:
"تنها یک طفل من واجد شرایط مکتب بود، با وجودیکه هزینه گزاف را پرداخت کردم، اما پذیرفته نشد، میگفتند که اتباع خارجی پذیرش نداریم، ما از مجبوریت اینجا آمده ایم، هرجا که باشیم وطن بهتر است در صورتیکه کار باشد، نفقه اولاد ما را بدست آورده بتوانیم، آزار او اذیت نشود فامیل ما، شوهرم، چرا نخواهیم که برگردیم."
مجیبالله رؤفی یکی از افغانهای دیگر در ایران میگوید شرایط برای افغانها در ایران بدتر شده و بیشتر مهاجران افغان شب و روز سخت را سپری میکنند:
"فعلاً شرایط ایران هم طوری نیست که افغانها دل میکنند و به ایران میآیند که بتوانند زندگی نورمال داشته باشند، مشکلات و بیچارگی در ایران است، افرادیکه زیادتر تشویششان از برگشت به افغانستان است، به ویژه خودم، این است که از بیکاری رنج میبریم، در افغانستان کار نیست، امرار معیشیت نمیتوانند و به یک لقمه نان احتیاج میشوند."
این درحالیست که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان به تاریخ ۱۳م ماه دسمبر سال روان نشست بزرگ سه روزهی را زیر نام "فورم جهانی پناهندهگان" در ژنو برگزار کردهاست.
بهگفته این کمیشنری، در این نشست رهبران و کارشناسان جهان به چالشهای که بیش از ۳۶ میلیون پناهنده در سراسر جهان با آن مواجه هستند، رسیدگی خواهند کرد.
قابل یادآوریست که اخیراً ایران همانند پاکستان روند اخراج اجباری افغانها به افغانستان را تشدید کرده و در چند ماه اخیر حدود ۳۵۰ هزار پناهجوی افغان را دوباره به افغانستان برگشتانده است.