لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۷

دهقانان در ولایت پروان نگران خشکسالی و کاهش حاصلات اند


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

زمستان سرد فرا رسیده؛ اما دهقانان در ولایت پروان از خشکسالی نگران اند.

حبیب الله مشهور به بوله از دهقانان محلی است که در یک جریب زمینش در گوشه از شهر چاریکار مرکز ولایت پروان پنج سیر گندم کاشته است.

اما او از ادامه خشکسالی در فصل های خزان و زمستان امسال نگران است:

"اگر باران باشد و قطره قطره به روی زمین ببارد مکمل تمام دانه های گندم از زمین می برآید، باران به گندم زیاد فایده دارد. تا هنوز منتظر باران نشستیم که تا هنوز نشده، زمستان است نسبت به صندلی و بخاری به باران ما زیاد نیاز داریم."

بوله در گذر دهقانان در ناحیه سوم شهر چاریکار ولایت پروان در یک خانه کاه گلی با خانواده اش زندگی می کند.

دهقانان مانند بوله در انتظار باریدن باران و برف اند
دهقانان مانند بوله در انتظار باریدن باران و برف اند

بوله می گوید که از یک جریب زمین پارسال تا ۱۶۰ سیر گندم حاصل به دست آورده بود. اما او تخمین می زند که اگر خشکسالی ادامه یابد، ممکن است که حاصل کشت های خزانی اش به نصف کاهش یابد. آقای بوله در ادامه بیشتر می گوید:

"اگر زراعت پیش برود روزگار ما خوب می باشد و اگر نباشد تنها موضوع فامیل نی بلکه به همه تاثیر میگذارد،خشکسالی تنها به گندم نه بلکه بالای تمام نباتات تاثیر خود را گذاشته،حاصلات خود را که جمع آوری می کنیم بعضی سال ها بازار خوب می باشد و بعضی سال ها خراب،گپ عامیانه که سر چاه- و گل چاه می شود."

عبدالبصیر ۳۸ ساله باشنده شهر چاریکار یکی دیگر از دهقانان محلی است که در سه جریب زمین زراعتی اش گندم کاشته است. او هم منتظر برف و باران است:

"تمامش به باران وابسته گی دارد، باران و برف اگر می شود در کوه ها چشمه ها پر می شود و برای ما بی آبی نمی شود. اگر برف و باران نباشد، بی آبی پیدا می شود، زراعت به آب وابسته است. اگر آب بود به پیش می رود و اگر نبود نمی رود."

به اساس معلومات ریاست زراعت حکومت طالبان در پروان بیش از هفتاد درصد مردم در این ولایت زندگی خود را از طریق زراعت به پیش می برند.

بسیاری از دهقانان محلی از مقام های حکومت طالبان خواستار همکاری هستند.

اما به نظر می رسد که این خواست شان در آینده نزدیک محقق نخواهد شد.

نمای از یک قطعه زمین خشکسالی زده در ولایت پروان
نمای از یک قطعه زمین خشکسالی زده در ولایت پروان

مولوی نیاز محمد آمر امور زراعتی ریاست زراعت حکومت طالبان در ولایت پروان است.

او می پذیرد که به دلیل نداشتن بودجه توسعه ای برای رفع مشکلات دهقانان محلی در این ولایت برنامه مشخصی روی دست ندارند:

"کمک و همکاری همرای دهاقین کرده نمی توانیم به دلیل این که ما بودجه انکشافی در دست نداریم که مشکلات خشکسالی دهقانان رفع شود. مثلاً ساختن ذخیره آب بخاطر باران، بند های بزرگ زمانی که آب بیشتر می باشد، چنین چیزی ما نداریم که بعداً از آن استفاده شود و دیگر این کار خداوند است ریاست زراعت چیزی در دست ندارد."

این در حالی است که سازمان ملل متحد در چند هفته قبل گفته بود که افغانستان برای سومین سال با بدترین خشکسالی در ۳۰ سال اخیر مواجه است.

به گفتۀ دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد، ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان با خشکسالی مواجه هستند که بیش از ۵۰ درصد مردم را تحت تاثیر قرار داده است.

دفتر ملل متحد در افغانستان در تابستان امسال در اعلامیه ای گفته بود که افغانستان در ردیف ده کشور آسیبپذیر از تغییرات اقلیمی است و آمادگی کمی برای مبارزه با پیامدهای تغییرات اقلیمی در این کشور وجود دارد.

XS
SM
MD
LG