همزمان با ۲۸مین نشست سازمان ملل متحد در بارۀ تغییرات اقلیمی، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) از جوانب دخیل خواسته که بجای آگاهیدهی وارد عمل شوند، زیرا به گفتۀ این سازمان، پیامدهای تغییرات اقلیمی زندگی روزمرهٔ میلیونها افغان را متاثر میسازد.
در اعلامیۀ یوناما که روز جمعه، اول دسامبر منتشر شده، به نقل از روزا اوتونبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان و رئیس این اداره گفته شده که همه جوانب باید به گونهٔ غیرسیاسی و سازنده به نفع افغانها در این مسأله دخیل باشند.
بانو اوتونبایوا افزوده است که این وضعیت بیپایان است و برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی در افغانستان و برای ایجاد تطابق و استقامت در برابر تغیرات اقلیمی در این کشور، منتظر بوده نمیتواند و تنها آگاهیدهی در این باره کفایت نمیکند.
به اساس اعلامیۀ یوناما، افغانستان از جمله ده کشور آسیبپذیر است که در برابر تاثیرات تغیرات اقلیمی کمترین آمادگی را دارد.
احمد جاوید نور، رئیس حفاظت از محیط زیست ولایت لغمان در نظام جمهوری پیشین و آگاه امور زمینشناسی به رادیو آزادی گفت، هرچند افغانستان در تغییرات اقلیمی نقش ندارد، اما یکی از آسیبپذیرترین کشورها در برابر پیامدهای تغییرات اقلیمی است:
"این پدیدهای است که متاسفانه به گونهٔ مستقیم بالای مردم مظلوم ما تاثیر دارد و مردم ما در بخش زراعت و مالداری با یک حالت بدی روبهرو خواهند شد و این حتی به گونهٔ مستقیم بالای حکومت، مردم و حتی تجار تاثیر میکند."
او گفت، در بخش کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی، کشورهای صنعتی و دخیل در تغییر اقلیمی باید با کشورهای آسیبپذیری چون افغانستان کمک کنند.
به اساس اعلامیۀ یوناما، نزدیک به ۲۰ میلیون افغان به علت سه سال خشکسالی پیهم، فشارهای اقتصادی و به شمول دو زلزلهٔ زیانبار در دوسال گذشته و متحمل شدن آسیب بالایی از دیگر رویدادهای طبیعی نیز با سطح بلند بحران عدم مصونیت غذایی مواجه هستند.
برنامهٔ جهانی غذا (دبلیو اف پی) در ماه عقرب گذشته گفته بود که خشکسالی در افغانستان سبب ایجاد فاجعه برای میلیونها دهقانی خواهد شد که منبع عاید دیگری ندارند.
۲۸مین نشست سازمان ملل متحد در مورد تغیرات اقلیمی (سی او پی ۲۸) که به تاریخ ۳۰ام نوامبر در دبی آغاز شده است، تا ۱۲ام دسامبر ادامه خواهد داشت.
ادارهٔ ملی حفاظت از محیط زیست تحت کنترل طالبان با نشر اعلامیهای به تاریخ ۳۰ام نوامبر در واکنش به عدم دعوت از نمایندهٔ آنها در این نشست در شبکهٔ ایکس خود گفته است، حکومت آنها به گونهٔ کامل برای دعوت به این نشست آمادگی گرفته بود، اما به گفتهٔ آنها، به خاطر مسایل سیاسی از اشتراک در این نشست محروم شدند.
در اعلامیه آمده است که برای مبارزه با تغییرات اقلیمی، به منابع و تلاش دوامدار نیاز است تا از بحران که قرار است به خاطر آن به وجود بیاید، جلوگیری شود.