در حالی که روند اخراج و بازداشت مهاجران افغان بدون اسناد در پاکستان به شدت ادامه دارد، ستره محکمۀ این کشور اولین جلسۀ رسیدگی به درخواستی را که از سوی فعالان حقوق بشر و شخصیتهای سیاسی پاکستان ارائه شده بود، برگزار کرد.
شماری از رسانههای پاکستانی از جمله «دان نیوز» در بارۀ جلسۀ روز جمعۀ ستره محکمۀ پاکستان گزارش داده اند که عایشه ملک یکی از قاضی این محکمه گفته که پاکستان تمامی کنوانسیون های سازمان ملل متحد در مورد حقوق پناهندگان را امضا کرده است وباید از این کنوانسیون ها پیروی کند.
پیش از این رسانههای پاکستانی گزارش داده بودند که ستره محکمۀ پاکستان هیئتی را به رهبری سردار طارق مسعود، قاضی ارشد و عضویت دو قاضی دیگر به نامهای یحیی افریدی و عایشه ملک برای ارزیابی این درخواست تعیین کرده است.
در آغاز اولین جلسۀ ستره محکمۀ پاکستان، فرحت الله بابر، سناتور پیشین حزب مردم (پیپلز پارتی) گفته که حکومت موقت صلاحیت اخراج اتباع فاقد اسناد را ندارد.
او اضافه کرده که در حال حاضر با بسیاری از افغانها رفتار غیرانسانی صورت میگیرد.
آقای بابر گفت که این دادگاه صلاحیت حفظ حقوق شهروندان را دارد.
اما محکمه هنوز فیصلۀ نهایی خود را در این مورد اعلام نکرده است.
محسن داور، نماینده سابق پارلمان پاکستان در صفحۀ ایکس خود از اولین جلسۀ استماع ستره محکمه در مورد این دادخواست استقبال کرده و نوشته است، امیدوار اند که عدالت اجرا شود و حقوق مهاجرین افغان حفظ شود.
این درخواست از سوی برخی از رهبران سیاسی و فعالان حقوق بشر پاکستان از جمله افراسیاب ختک، محسن داور، فرصت الله بابر، ایمان زینب مزاری، سناتور مشتاق احمد، آمنه مسعود جنجوعه، محمد جبران ناصر، احمد شبر و عمران شفیق در واکنش به اخراج پناهجویان افغان از آن کشور امضا شده است.
در آن از ستره محکمۀ پاکستان خواسته شده که به حکومت موقت پاکستان دستور دهد که پناهجویان افغان را که در آن کشور ثبت نام شده و دارای کارت شناسایی هستند، مورد آزار و اذیت قرار ندهد.
درخواست کنندگان پیش از این گفته بودند که حکومت موقت پاکستان صلاحیت قانونی تصمیم گیری در مورد مسائل استراتژیک این کشور را ندارد.
همچنان در این درخواست آمده که مهاجرین افغان از پاکستان اخراج میشوند در حالی که حکومت طالبان در افغانستان آمادگی لازم برای اسکان مجدد بازگشت کنندگان را ندارد.
پاکستان روند اخراج مهاجرین افغان بدون اسناد اقامت را از اول نوامبر آغاز کرده است.
وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان به روز پنجشنبه اعلام کرد که بیش از ۴۰۰ هزار افغان از طریق گذرگاه تورخم و سپین بولدک به افغانستان بازگشته اند.
جلوه آخوندزاده، یک پناهجوی افغان مقیم اسلامآباد، پایتخت پاکستان، به رادیو آزادی گفت که از دو سال به این سو در پاکستان زندگی میکند، اما اکنون زندگیاش سختتر از قبل شده است:
"ما در خانههایمان زندانی هستیم چون ویزه نداریم، درخواست ویزه رد میشود، نمیتوانیم به بازار برویم، نمیتوانیم به این مراکز صحی برویم، برای گرفتن خانه مشکل داریم زیرا میگویند که ما به افغان هایی که ویزه ندارند خانه نمیدهیم."
این در حالیست که به روز جمعه در مناطق مختلف پاکستان در اعتراض به تصمیم اخراج مهاجران افغان از پاکستان و در حمایت از اعتراض چمن پس از نماز جمعه تجمعات اعتراضی برگزار شد.
این تجمعات اعتراضی که توسط اعضای جنبش تحفظ پشتون به درخواست منظور پشتین رهبر این جنبش برگزار شد، رفتار نامناسب با مهاجرین افغان در پاکستان را محکوم کرده است.
همزمان، در افغانستان، عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیس الوزرای حکومت طالبان در دیدار با روزا اوتونبایوا، نمایندۀ ویژۀ منشی ملل متحد برای افغانستان، اخراج مهاجرین افغان از پاکستان و ایران را در آغاز فصل سرما اقدامی بر خلاف تمامی قوانین بینالمللی و بشردوستانه خوانده است.
حنفی از ملل متحد خواسته که این کشورها باید حقوق بشری پناهجویان بازگشته را در زمینۀ انتقال کامل داراییهای آنها رعایت کند.
اگرچه این تصمیم پاکستان در سطح بینالمللی از سوی نهادهای مختلف حقوق بشری محکوم شده و از پاکستان خواسته شده تا اخراج پناهجویان افغان از پاکستان را در آغاز زمستان متوقف کند، اما پاکستان تا به حال به آن پاسخ مثبت نداده است..